More

    Festivalul de la Oțeloaia, o tradiție de 61 de ani

    Tradiția reînvie în mirificul decor al pădurii, acolo unde folclorul codrenesc dăinuie pentru a fi transmis noilor generații. În fiecare an, la sfârșitul verii, Festivalul Codrenesc de la Oțeloaia, un adevărat nestemat pe harta folclorică a județului nostru, aduce în atenția sătmărenilor, în primul rând, tradiții și obiceiuri străvechi.

    Oficialități prezente la Oțeloaia

    Cea de-a 61-a ediție a Festivalului Portului, Cântecului și Jocului Codrenesc ”Oțeloaia” s-a desfășurat ieri, 20 august. La eveniment au fost prezenți, printre alții, prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, președintele Consiliului Județean Pataki Csaba, managerul Centrului de Creație Robert Laszlo, deputatul PSD Ioana Bran, primarul comunei Homoroade, Ardelean Simion. “Suntem la un festival cu tradiție. Peste 60 de ani de rezistență în timp nu e puțin lucru. Anual vin mulți oameni la Oțeloaia cu ocazia acestui eveniment, de la localnici, la cei care sunt plecați din Zona Codrului. Este un spațiu al reîntoarcerii și al veseliei.” – a spus primarul comunei Homoroade

    Oțeloaia (6)

    Festivalul de la Oțeloaia, cel mai vechi din județ

    Lacul Oțeloaia din comuna Homoroade este unul dintre cele mai frumoase locuri ale județului Satu Mare. Pe lângă cadrul natural deosebit, locul atrage turiști și datorită amplei sărbători codrenești ce are loc aici în fiecare an la sfârșitul verii. Festivalul Portului, Cântecului și Jocului Codrenesc de la Oțeloaia, o adevărată nestemată pe harta folclorică a județului nostru, este de altfel cel mai vechi festival din județul Satu Mare, eveniment care se organizează încă din anul 1957. Festivalul Codrenesc de la Oțeloaia este un splendid prilej unde sunt prezentate cântecul și dansul popular, datinile și obiceiurile străvechi.

    Oțeloaia (1)

    Artiștii prezenți la Oțeloaia

    Oțeloaia a devenit în timp spațiul consacrat unde anual se concentrează întreaga spiritualitate a Codrului, în toată splendoarea și unicitatea sa. Spectacolul susținut de interpreți, ansambluri folclorice și grupuri de dansatori a avut loc pe scena amplasată pe lacul din pădurea Oțeloaia. În program au fost: Grupul folcloric ,, Homoroade’’; Ansamblul folcloric ,,Cununița’’ și ,,Cununița Năzdrăvană’’ Leontina Dorca și Maria Carmen Sas; Malvina Madar Iederan și Dănțăușii din Soconzel și Cuța; Mugurașii Codrului din Giorocuta; Marian Buzilă; Ansamblul Folcloric al Județului ,,Doruri Sătmărene’’ – Silvia Șuth, Teodora Bota și Darius Câmpean; Romina Sârbe și Cristian Totpati; Ansamblul Folcloric „Codrișorul” de la Palatul Copiilor Satu Mare; Angela Buciu; Ansamblul Folcloric ,,Ceatăra’’ din Carei și Ana Holdiș Pop; Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii”; Ansamblul Codrișorul din Asuajul de Sus.

    Oțeloaia (3)

    Festivalul Portului, Cântecului și Jocului Codrenesc de la Oțeloaia are numeroase semnificații, prin acesta fiind prezentate cântecul și dansul popular, datinile și obiceiurile străvechi, arta lemnului, fiind considerat locul tradițional de întâlnire a tuturor comorilor folclorului codrenesc.

    Oțeloaia (5)

    Oțeloaia (2)

    Oțeloaia (4)

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE