More

    Colaborare transfrontalieră pentru protecţia consumatorilor

    colaborare-transfrontaliera

    Autorităţile abilitate pe linia protecţiei consumatorilor din România şi Ungaria au pus bazele unui acord de colaborare transfrontalieră, în cadrul unui work­shop care are loc la Satu Mare. Anunţul a fost făcut ieri în cadrul unei conferinţe de presă de către şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Nord-Vest Cluj, Cristian Nicula, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Satu Mare, Maria Pinter, împreună cu omologii lor maghiari, respectiv şeful Serviciului de supraveghere a pieţei din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului din Ungaria, Szabo Peter, şi şeful Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor din judeţul Hajdu-Bihar, Barcsa Lajos.

    Workshop pentru armonizarea legislaţiei
    Şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Nord-Vest Cluj, Cristian Nicula, a declarat că scopul work­shop-ului de la Satu Mare vizează reînnoirea protocolului de colaborare, în vederea armonizării legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor. Cele două părţi au prezentat modificările intervenite în legislaţia fiecărei ţări, inclusiv în metodele de intervenţie. De asemenea, s-a adus în discuţie nevoia de informare constantă a populaţiei vizavi de pericolele la care pot fi supuşi, dar şi pentru a-i informa pe consumatori referitor la drepturile pe care le au. În vederea eficientizării activităţii, Cristian Nicula a precizat că se lucrează şi la o serie de protocoale de colaborare cu autorităţile locale, precum şi demararea unor discuţii cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale cu scopul declarat de a-i proteja pe consumatori.

    Un sistem funcţional
    Şeful Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor din judeţul Hajdu-Bihar, Barcsa Lajos, a declarat că există în acest moment un protocol de colaborare între judeţul Hajdu-Bihar din Ungaria şi judeţul Bihor, înţelegere parafată în anul 2007. “Colaborarea cu autorităţile similare din judeţul Bihor este continuă şi de succes. Trebuie să vedem în ce domenii putem colabora. Experienţa noastră ne spune că sunt foarte mulţi români care merg la staţiunile din Ungaria, iar ei trebuie protejaţi, trebuie să existe un protocol de colaborare astfel încât atât noi cât şi autorităţile române să poată interveni. Situaţia stă la fel şi în ce îi priveşte pe maghiari, care îşi fac cumpărăturile, în special cumpără articole vestimentare din România”, a declarat Barcsa Lajos.

    Război produselor toxice
    Şeful Serviciului de supraveghere a pieţei din cadrul Agenţiei pentru Protecţiei Consumatorului din Ungaria, Szabo Peter, a declarat că acţiunile de supraveghere a pieţei bunurilor de consum este foarte importantă, cu atât mai mult cu cât aceste acţiuni ar trebui să se facă în tandem, de ambele părţi, în condiţiile în care interesul este comun: eliminarea de pe piaţă a produselor toxice. De altfel, Ungaria are cele mai bune rezultate în combaterea acestei categorii de produse periculoase. “Din cele 1938 de produse periculoase raportate la nivelul Uniunii Europene, 294 de produse au fost descoperite în Ungaria, ceea ce plasează ţara noastră pe primul loc. Vorbim aici de produse gen haine şi jucării pentru copii, sau produse electronice care, din cauza compoziţiei chimice, pot produce un risc de sufocare. Probabilitatea de a avea şi voi aceleaşi probleme este foarte mare. Noi ne oferim să vă împărtăşim din experinţa noastră pentru a putea combate eficient aceste probleme”, a declarat Szabo Peter. Şi chiar ar fi nevoie, în condiţiile în care România, implicit judeţul Satu Mare, nu se poate lăuda cu aceleaşi rezultate, deşi piaţa este invadată de astfel de produse periculoase.

    Ciprian Bâtea 

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE