More

    Patricia şi Monstrul

    Un oraş precum Satu Mare nu se află prea des pe prima pagină a ziarelor bucureştene ori în jurnalele ştiri ale televiziunilor centrale. Doar un eveniment remarcabil sau îngrozitor poate propulsa un judeţ de graniţă, aflat la mare depărtare de Capitală, în atenţia opiniei publice naţionale. Aşa s-a întâmplat zilele trecute, când o crimă oribilă a şocat România. Probabil că nu există sătmărean care să nu fi auzit de sfârşitul tragic al micuţei Patricia Vivien Dragoș. Elevă în clasa a V-a, în vârstă de 10 ani, copila a plecat de acasă în dimineaţa unei zile de duminică, pe la ora 10.30. Voia să ajungă la Biserica “Sfinții Constantin și Elena”, unde obişnuia să meargă aproape în fiecare duminică, pentru masa caldă oferită după slujbă oamenilor nevoiaşi. Până aici, nimic neobişnuit. Familia Patriciei a început să-şi pună întrebări în după-amiaza aceleiaşi zile, când a văzut că fetiţa nu revine acasă, cum se întâmpla de obicei. S-a interesat la biserică şi nicio veste. Spre seară au anunţat dispariţia fetei.

    Ancheta Poliţiei a început imediat. Printre cei care s-au oferit să-i ajute pe anchetatori s-a numărat, de la început, şi soţul surorii fetiţei dispărute. Altfel spus, cumnatul Patriciei. Bărbatul de 23 de ani este tată a doi copii, de care Patricia avea grijă ca de doi frăţiori mai mici.

    Timp de cinci zile, de duminică seara şi până vineri la ora 16.30, cumnatul Patriciei a participat la toate fazele anchetei. S-a arătat îngrijorat de dispariţia fetiţei, a bătut drumul de acasă la biserică şi înapoi alături de poliţişti, a fost de faţă când cadavrul micuţei a fost găsit într-un sac de plastic, la marginea unui lac secat, numit Lacul Cubic. La fiecare pas, bărbatul încerca să-şi ţină în frâu emoţiile. Nimeni nu bănuia că acesta era, de fapt, Monstrul.

    “În data de 6 octombrie, suspectul a convins minora D.V.P., în vârstă de 10 ani, să-l însoţească până la coliba improvizată, loc în care a întreţinut, prin constrângere, raport sexual cu aceasta, după care a strangulat-o, sperând ca în acest mod violul să nu fie descoperit, după care a aruncat cadavrul. În perioada 6-10 octombrie a participat zilnic la acţiuni de căutare a minorei, pentru a nu trezi suspiciuni organelor de poliţie şi aparţinătorilor victimei. Suspectul şi-a recunoscut faptele”. Aşa sună, acum, versiunea anchetatorilor. Sătmărenii nu ştiau că sunt concitadini cu Monstrul. Individul acesta, capabil de asemenea oribilităţi, putea poduce oricând o nenorocire. Dacă nu era Patricia, era altcineva. Fetiţa i-a fost la îndemână: credulă, vulnerabilă, lipsită de apărare. Cum să bănuiască micuţa că diavolul se află lângă ea, s-a cuibărit în propria-i familie?
    Mulţi alţi copii, multe femei neajutorate ar fi putut deveni victimele Monstrului. Cutremurător este faptul că nimeni, dintre cei care-l cunoşteau, nu a reuşit să vadă în spatele măştii sale, nu i-a anticipat potenţialul ucigaş. Nici rudele, nici vecinii, nici prietenii de băutură sau colegii de muncă ori de distracţie.
    Mai grav e că statul român nu are antidot pentru numeroşii monştri aflaţi în libertate. Un psihiatru deştept ar fi putut depista la timp sămânţa de nebunie care sălăşluia în bărbatul de 23 de ani. Nimeni nu ajunge din senin la viol + crimă. În mod cert, Monstrul a produs multe alte fapte care-l plasau pe Calea Iadului. Probabil că-şi bătea nevasta, că făcea scandal şi avea pusee de violenţă. Dacă faptele sale erau descifrate la timp, dacă erau interpretate corect, Patricia ar fi trăit şi azi.
    Concluzia e cât se poate de amară: mulţi alţi monştri mişună printre noi, multe alte Patricii vor sfârşi tragic într-o ţară care-şi lasă nebunii în libertate.

    Grigore Cartianu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE