More

    AVENTURA VIEȚII. Doi sătmăreni într-o expediție de 30.000 de km până în Siberia

    Doi sătmăreni, tată și fiu, vor pleca, în scurt timp, în aventura vieții lor. Attila Bertici, însoțit de fiul lui, de 20 de ani, vor face o expediție de peste 30.000 de km până în Siberia. Expediția va fi intitulată sugestiv ”Pe urmele bunicului”.

    Attila Bertici este un sătmărean care se autocaracterizează iubitor de aventură și de senzații tari, lucruri care l-au convins să facă o expediție, împreună cu fiul său în vârstă de 20 de ani, până în Siberia.

    „De vreo doi ani de zile ne-am propus să facem drumul acesta, dar tot amânat, tot am zis că nu anul acesta, că mai lucrăm un an și mergem pe urmă. La fel am zis și anul trecut. Eu am mulți prieteni care au murit până să împlinească 50 de ani și am zis că oricum din toată munca nu ducem nimic cu noi, nu ne rămâne nimic, iar viața trebuie trăită că la sfârșit rămânem doar cu amintirile și așa ne-am decis până la urmă să mergem anul acesta. Eu am o problemă de sănătate, cu inima, pot să trăiesc cu ea 50 de ani sau să mă doboare mâine, nu am de unde să știu și vreau să trăiesc experiența aceasta, așa că mergem”, povestește Attila Bertici pentru CanCan.ro.

    Siberia nu a fost aleasă la întâmplare, fiind considerată cea mai sălbatică și grea rută, iar pe lângă acest lucru, nici un sătmărean nu a ajuns în cel mai estic punct al Asiei, la Vladivostok, Attila dorindu-și ca el și fiul său să fie primii.

    Mai există și o componentă emoțională care îl leagă pe aventurieri de acest traseu, fiind oarecum o reconstrucție a drumului făcut de bunicul său, care a venit pe jos acasă din Siberia, unde a fost deportat.

    „Bunicul meu a fost deportat în anii ’40 în Siberia. A venit de acolo pe jos, a durat doi ani și jumătate drumul. Acasă toată lumea l-a crezut mort, chiar i-au organizat și înmormântarea în lipsa lui. A ajuns acasă într-o noapte și i-a bătut la bunica în poartă, dar ea nu l-a lăsat în casă pentru că a crezut că e o fantomă. A dormit în fața ușii până dimineață, și abia pe urmă l-a lăsat în casă. Dacă el a rezistat acelui drum, pe jos, și noi putem rezista cu mașina. Și mai este un aspect, tinerii din ziua de azi nu fac armata, nu au o experiență care să îi inițieze în viață, iar pentru el aceasta va fi inițierea”, mai afirmă aventurierul, pentru CanCan.ro.

    Drumul este calculat să dureze aproximativ 45 de zile, dar cei doi nu scot din calcul că vor avea nevoie și de mai mult timp să ajungă acasă. Întoarcerea în 45 de zile ar însemna să ajungă acasă la începutul lui decembrie, dar dacă vor fi nevoiți să își prelungească aventura, speră să fie acasă pe Crăciun.

    „Nu știm ce se poate întâmpla acolo. Putem și ținuți pe loc de acte, putem să avem probleme cu mașina, putem să nu ajungem la timp la o secție de poliție unde trebuie să facem declarații pentru prelungirea vizei, iar toate acestea pot prelungi durata călătoriei. E o călătorie de 27.000 km, orice se poate întâmpla. Plecăm motivați să nu cedăm la chestii minore, ca stricarea sistemului de climă sau un service de una-două zile la mașină. Nici nu ne luăm bilet de avion ca rezervă, ne abandonăm drumul doar dacă sunt probleme grave de sănătate”, mai afirmă Bertici Attila pentru Cancan.ro.

    De cum au aflat de expediția lor, sponsorii nu au întârziat să apară, existând deja câțiva sătmăreni care își doresc să își vadă numele pe o mașină, alături de un steag românesc, la capătul pământului, în Vladivostok. Costurile totale pentru expediție se ridică la aproximativ 8.000 euro, fără eventualele reparații care vor avea loc la mașină și schimburi de consumabile.

    Plecarea în această cutezătoare expediție va avea loc mâine, la ora 10:00, din Satu Mare, Piața Libertății din fața de la Best Food Gemelli. Sătmărenii sunt așteptați în număr mare la acest eveniment să le ureze drum bun celor doi aventurieri sătmăreni.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE