More

    Comunua Homoroade se dezvoltă din investiții publice și private de durată

    Primăria comunei Homoroade continuă în forță demararea mai multor proiecte la nivelul infrastructurii comunei și continuă dezvoltarea proiectelor începute, cu succes. Comuna va fi renumită într-un timp destul de scurt pentru plantațiile cu afine.

    Aproape 50 de hectare de afine
    Una dintre cele mai mari investiții din această perioadă în zonă o reprezintă înființarea a două culturi de afine pe o suprafață de aproape 50 de hectare, potrivit celor afirmate de primarul comunei Homoroade, Ardelean Simion.

    „Avem două investiții private foarte mari și anume două plantații de afine. 25 de hectare o plantație de afine cu sistem de irigație, cu garaj de acumulare, cu tog, și încă o plantație de 22 de hectare, tot așa, în același regim doar că ecologică, pe fonduri Europene, cu cofinanțare. Este o zonă bună pentru așa ceva, se mai îmbunătățește, se fac biloane, și se învelește în folii. Totul este în lucru, acum sunt la faza de plantare și în primăvară, chiar poate la finalulu anului, să fie gata cu plantatul. Pentru comuna nostră, această investiție este foarte importantă deoarece se creează noi locuri de muncă”, spune primarul.

    Se lucrează la reabilitarea drumului județean
    Primarul Ardelean Simion a ținut să precizeze că se lucrează la reabilitarea drumului județean și a remarcat eforturile pe care Consiliul Județean le susține în acest sens.

    „Consiliul Județean Satu Mare are proiectul cu drumul, e în așteptare, zona Homoroade e rezolvată oarecum deoarece primul strat este turnat dar spre Satu Mare se circulă destul de greu, e mult praf. Lucrurile nu sunt încă foarte clare pentru că nefiind făcute rigolele în sate, nu pot asfalat ambele straturi decât un singur strat. Din punct de vedere tehnic nu este recomnadat pe iarnă să ai un prim strat de asfalt și să nu fie cel de-al doilea că se degradează. Și Consiliul Județean încercă să forțeze constructorul, deși ei sunt în grafic.

    Marea noutate este că din comuna Homoroade de la Solduba se poate ajunge peste deal la Hodișa, acolo drumul este făcut, e drum de pământ, este aranjat, e drum pietruit, se va asfalta în mod sigur anul viitor.
    Ca investiții publice avem un dispensar în derulare și un Cămin Cultural aproape de finalizare, reabilitare. Unul de la Compania de Investiții finanțare și celălalt pe PNDL.

    Despre comuna Homoroade
    Comuna Homoroade este formată din satele Chilia, Homorodu de Jos, Homorodu de Mijloc (reședința), Homorodu de Sus, Necopoi și Solduba. Drumul județean care leagă orașul Satu Mare de comuna Homoroade are o lungime de 32 km și trece prin localitățile: Amați, Rușeni, Tătărești, Necopoi, Homorodu de Jos, Homorodu de Mijloc, Homorodu de Sus ajungând până la Solduba.

    Comuna se învecinează cu județul Maramureș la vest, cu comuna Viile Satu Mare la nord si est și cu comuna Socond, Satu Mare. Activitatea economică principală în zonă este munca forestieră și agricultura caracterizată prin creșterea animalelor, culturi de cereale, pomiculturpă și viticultură. Arhitectura populară tradițională este încă bine reprezentată de casele cu influenţe svăbești, de șurile mari, depozitele pentru alimente și adăposturile pentru animale și mijloace de transport.

    Raluca Jofi

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE