More

    ÎN SFÂRȘIT! Zonă degradată din Sătmar, reabilitată total. Consilierii locali și-au dat girul

    În trecut a fost o oază de verdeață și relaxare pentru sătmăreni, dar între timp s-a degradat foarte mult, asta și din cauza nepăsării autorităților care s-au prezentat până acum la conducerea orașului. În sfârșit, zona Lacului Cubic va reamenajată și va fi redată tuturor sătmărenilor. În ședința de astăzi, consilierii locali sătmăreni au votat în unanimitate proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației ,,P.U.D.- Transformarea Zonei degradate Cubic, în zonă de petrecere a timpului liber pentru comunitate” Amplasament : Zona Cubic municipiul Satu Mare.

    În cadrul ședinței, președintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local Satu mare, Tiberiu Gunthner, a explicat, în câteva minute, despre ce este vorba în cadrul acestui proiect.

    ”Este vorba despre un program mai amplu de reabilitare a spațiilor din municipiul Satu Mare care se desfășoară pe două nivele: Cele care se pot cocretiza din bani de la Primărie: trotuare, drumuri. Iar lucrările mai mari podul pietonal sau piața centrală, piața veche, sunt lucrări pentru care se accesează fonduri europene. Aici avem o lucrare de acest gen pentru care Primăria dorește să acceseze fonduri europene, este o lucrare foarte bine venită, mai ales că este vorba chiar de o zonă insalubră care o să fie reabilitată. Nu se umple practic groapa, ci se modernizează zona. Dar oricum se va face un parc modern”, a precizat Gunthner.

    Consilierul local PSD, Ciprian Crăciun apreciază acest poroiect și a adăugat că își dorește ca și alte proiecte prividnreabilitarea unor zone din oraș să fie implementate.

    ”Acest program de modernziare a Lacului Cubic face parte dintr-un proiect mai amplu. Așteptăm să vedem și restul proiectelor, din Centrul Vechi și Centrul Nou. Apreciem că, în sfârșit, s-a ajuns și la zona Lacului Cubic, și mă bucur că, deși nu vor fi foarte multe lucruri noi acolo, zona va fi amenajată și curățată și va rămâne o zonă naturală în proporție foarte mare”, a arătat Ciprian Crăciun.

    La rândul său, city-managerul municipiului Satu Mare, Masculic Csaba, a precizat că în proporție de 90% zona va fi spațiu verde.

    ”Trebuie să depunem aceste proiecte pentru finanțare la ADR Nord Vest de aceea a fost așa mare grabă cu acest proiect. Avem nevoie de această aprobare ca să putem face următorul pas. În cazul Lacului Cubic, suntem limitați la anumite lucrări. Deci este vorba despre refacerea zonelor degradate, asta înseamnă că numai 10% din terenul respectiv poate fi folosit pentru construcția de alei pietonale sau locuri de joacă, restul de 90% trebuie să fie zonă verde. De asta nu sunt prevăzute alte lucrări. S-a mers până la limita de 10% ca să fie proiect eligibil”, a precizat Masculic.

    În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate de voturi de consilierii locali prezenți la ședință.

    În cadrul proiectului de refacere și reabilitarea a zonei urmează să fie construite alei pietonale pavate cu piatră naturala, un loc de joacă pentru copii, un teren de sport multifuncțional, o pistă de biciclete și o platformă pentru patinele cu rotile, o platformă pentru fitness, vor fi amenajate spații verzi, inclusiv ronduri cu flori, vor fi plantați arbori și arbuști, se va face un sistem de irigare, iar iubitorii de animale vor avea la dispoziție o zonă împrejmuită pentru a-și plimba patrupedele.

    De asemenea, după implementarea proiectului, conducerea Primăriei dorește ca și străzile din zonă să fie reabilitate, astfel încât imaginea întregii zone să fie îmbunătățită.

    Proiectul privind transformarea zonei degradate Lacul Cubic într-un spațiu de relaxare și petrecere a timpului liber urmează să fie finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, având o valoare totală de 2,4 milioane euro din care 1,7 milioane de euro finanțare U.E.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE