More

    Legea ”ANTI-LENEȘ” a intrat în vigoare. ADIO bani MOCA!

    Recent a fost publicată în Monitorul Oficial Legea ”Anti-leneș”. Actul normativ stabileşte, printre altele, că persoanele care refuză chiar şi o singură dată un loc de muncă oferit sau să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională nu vor mai beneficia de ajutorul social.

    Prin modificările nou introduse la legea în vigoare (416/2001), începând cu această săptămână, refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage din prima încetarea dreptului la ajutorul social.

    În această situaţie, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social.

    Asistații social au obligația de a presta muncă în folosul comunității pentru suma acordată ca ajutor social. Orele de muncă se însumează pentru toate persoanele apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social și se calculează proporțional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, raportat la durata medie lunară a timpului de muncă.

    În situația în care persoana nominalizată să efectueze acțiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau și-a pierdut total ori parțial capacitatea de muncă, obligația de a presta acțiunile sau lucrările de interes local se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului.

    De asemenea asistații social au obligația și de a participa la munca sezonieră la solicitarea primăriei. Orice refuz repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activitățile sezoniere, conduce la încetarea dreptului.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE