More

    Sătmăreanul Kereskényi Sándor, premiat de președintele Ungariei

    Consilierului județean sătmărean, omului de cultură Kereskényi Sándor i-a fost acordat sâmbătă, 23 martie 2019, una dintre cele mai înalte disticții oferite de către președintele Ungariei, János Áder, pentru merite deosebite- Crucea de aur a Meritului. Premiul i-a fost acordat de către Lajos Mile, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, în una dintre cele mai distinse încăperi din oraș- Sala profesorală a Liceului Reformat Satu Mare, în prezența a numeroase personalități sătmărene.

    Numele de Kereskenyi, recunoscut de toți sătmărenii
    Cel care a rostit cuvântul de Laudaţio a fost președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba spunând: ”Numele lui Kereskényi Sándor e cunoscut de toți sătmărenii care au avut legătură cu politica sau cultura. Toți cunoaștem experiența sa în ceea ce privește mediul politic sau lumea culturală, și nu este de mirare faptul că este recunoscut și dincolo de granițele județului nostru. Întotdeauna am ascultat cu mândrie și devotament când a citat din cărțile pe care eu le am în lista cu cele pe care, neapărat, trebuie să le citesc. Dar să dăm cuvântul faptelor care îl caracterizează pe Kereskényi Sándor de decenii în organizarea comunității și în domeniul culturii.

    Activitatea sa în organizarea comunității se poate împărți în două etape. Prima – între 1990 și 1992 – a avut ca scop îmbogățirea numărului membrilor în partidul proaspăt înființat, UDMR. În aceastā perioadă, împreună cu dr. Bura László, au vizitat cele mai importante localități ale județului cu scopul de a mobiliza persoanele care au activat în organizarea comunității și i-au încurajat să devină persoane publice. A doua etapă – 1998 și 2006 –și-a întors atenția către tinerii din partid. Biroul senatorial a devenit reședință pentru Iniţiativa Tineretului Maghiar și totodată a susținut implicarea unui număr cât mai mare de tineri în administrație. În perioada mandatului său, dar și după aceea, a susținut ideile tinerilor și financiar și prin muncă, ca organizator.

    Evidențiat în domeniul cultural de la începutul anilor 2000
    În domeniul cultural s-a evidențiat la începutul anilor 2000, când a susținut conferințe despre teoria politică și istoria politică, iar din 2009 în centrul acestor conferințe a ajuns cultura, iar prin Atelierele Culturale Pentru Perspective Clasice acestea au depășit hotarele județului, ajungând la un nivel regional. După 2010, Kereskényi Sándor a devenit un personaj important în cultura minoritară, pentru care în 2015 a fost premiat de UDMR cu distincția Bradul de Argint. Din 2016 este secretarul comisiei de învăţământ și cultură din cadrul Consiliului Județean, vizitează localitățile județului și organizează evenimente culturale. Susține ideea faptului că transmiterea valorilor publice se poate face cel mai eficient prin transmiterea culturii, pe care o folosește în stabilirea relației cu bisericile, instituțiile educaționale, și totodată cu sfera economică și civilă. Cu asta, Kereskényi Sándor e exemplul viu pentru modul în care se pot susține și înflori relațiile roditoare și vii peste decenii.

    Cred că s-ar putea continua enumerarea activităților, dar și din aceste exemple reiese că a venit timpul ca experiențele și cunoștințele dânsului să fie recunoscute cu o distincție de rangul Crucii de Aur a Meritului din Ungaria. Și până acum am fost mândri că județul Satu Mare are un Kereskényi Sándor, dar acum putem să ne bucurăm că nu suntem singurii de această părere, iar eforturile depuse în deceniile trecute pentru maghiarii de pretutindeni pentru păstrarea culturii merită cea mai mare distincție. Felicitări domnului Kereskényi Sándor, care cu siguranță va rămâne cu noi încă mult, ca să lucreze cu același devotament, precizie și pasiune cu care ne-a obișnuit!”

    Mulțumiri celor implicați
    Kereskényi Sándor a mulțumit autorităților pentru valorosul premiu: „Comunitatea maghiară din Satu Mare este o forță de modelare a istoriei, precum Reformele lui Rákóczi sau Kölcsey. Aș dori să mulțumesc familiei istorice Kereskényi pentru care am încercat să fiu demn și membrilor familiei mele, care au ajutat și sprijinit comunitatea maghiară de zeci de ani, dovedind unitate și credință semenilor lor.”

    Ceremonia s-a încheiat cu cuvintele preotului Lajos Király care a citat versetul 24, capitolul 6 din a patra Carte a lui Moise: „Să te binecuvânteze Domnul şi să te păzească!”

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE