More

    Olimpism / Din respect pentru școala sătmăreană de scrimă

    Vizită surpriză marți la sala de scrimă Alexandru Csipler.
    O delegație a Comitetului Olimpic din Ungaria și a Academiei Olimpice Maghiare , condusă de celebrul floretist Kamuti Jeno, s-a oprit pentru câteva zeci de minute la sala de scrimă unde au depus o coroană de flori la bustul maestrului Csipler Alexandru.
    Oaspeții maghiari s-au întreținut cu oficialii CS Satu Mare precum și cu antrenorii de la secția de scrimă.
    Extrem de vioi la cei 81 de ani ai săi, Kamuti Jeno, cel care ocupă de ani buni funcția de președinte al Comitetului Internațional pentru Fair Play din cadrul CIO, a rămas plăcut impresionat de expoziția de fotografii din holul sălii și a retrăit amintiri pe care le are de la diverse competiții. Și în care s-a duelat cu reprezentanții școlii sătmărene de scrimă.
    ”Impresionant. Sunt mulți campioni crescuți aici…Prea mulți pentru Germania”, a glumit fostul floretist care are două medalii olimpice de argint în palmares.
    ”M-au mai căutat de câteva ori pentru a stabili detaliile acestei scurte vizite. Ei au un proiect în care țin să păstreze vie amintirea fostelor glorii ale olimpismului. La Satu Mare au venit la sală după care au depus coroane de flori la mormântul lui Jankovics Lorincz, un sătmărean prin adopție care a participat la Jocurile Olimpice din 1938 la călărie și la cel al maestrului Csipler. Apoi au făcut o oprire la casa memorială a fostului său antrenor, Bay Bela”, a povestit colegul nostru de la Friss Ujsag, Stahl Ștefan, soțul regretatei campioane la floretă, Ecaterina Stahl.
    Drumeția delegației olimpice maghiare a continuat spre Borșa, acolo unde se va vorbi la o întrunire internațională despre șansa ratată de stațiunea montană maramureșeană de a găzdui Jocurile Olimpice de iarnă din 1949.
    Asupra impresionantei povești a șansei ratate din păcate din cauza războiului de a avea o ediție a Jocurilor Olimpice la Borșa, într-o ediție viitoare…

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE