More

    Sătmăreni prezenți la Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului

    La Baia Mare a avut loc vineri, 5 iulie 2019, Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, sub genericul „Iubesc satul românesc”, la care au participat 1.200 de tineri din toate protopopiatele celor trei eparhii din Mitropolie. La acfest eveniment au fost prezenți și câteva zeci de tineri ortodocși din județul Satu Mare.

    Deschiderea oficială
    La manifestare a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de episcopii locului: Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei.

    Evenimentul a debutat la Muzeul Satului din Baia Mare, loc în care se regăsesc uliţele satului românesc, biserica şi casele din toate părțile Maramureşului: Lăpuş, Codru, Chioar şi Maramureşul tradiţional.

    Deschiderea oficială a avut loc la amfiteatrul în aer liber de la Muzeul Județean de Etnografie şi Artă Populară, unde a avut loc festivitatea de deschidere, conferinţa inaugurală, urmată de alte alocuțiuni din partea celor doi ierarhi maramureșeni, a oficialităților locale și județene, precum și a altor invitați, după cum informează site-ul oficial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
    Ziua a continuat cu diverse activităţi educative, recreative și de socializare.

    Procesiunea bucuriei
    La ora 16:00, a debutat „Procesiunea bucuriei”, desfășurată pe traseul: Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, unde se află şi Muzeul Satului – străzile principale ale orașului Baia Mare – Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, după care, în fața Catedralei, a avut loc slujba Vecerniei, urmată de cuvântul de învățătură al Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Andrei și festivitatea de încheiere.

    La final, Preasfințitul Părinte Iustin a acordat Ordinul „Crucea Iustinian Arhiepiscopul” – Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, și domnului Gabriel Zetea, presedintele Consiliului Județean Maramureș.

    De asemenea, ÎPS Părinte Andrei a primit titlul de „Cetățean de Onoarea al județului Maramureș”, distincție înmânată de președintele Consiliului Județean Maramureș .

    Baia Mare este oraşul de la care a pornit iniţiativa întâlnirilor tinerilor ortodocşi, în 2013, la iniţiativa Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care a organizat prima întâlnire a tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, urmată, în 2015, de Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Europa, eveniment desfășurat la Cluj-Napoca, precum și de celelalte întâlniri din ani trecuți, care au avut loc în diverse eparhii din cuprinsul Patriarhiei Române.
    Cristian Stan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE