More

    Cea mai frecventă alergie în sezonul estival, ambrozia

    Dr.Nichita Marcel, medic primar dermato-venerologie a vorbit pentru Gazeta de Nord Vest despre  Ambrozia, unul dintre cei mai puternici alergeni, a ajuns o problemă naţională.

    Alergiile sunt prezente tot timpul anului, e adevărat că alergenii se schimbă în funcție de  anotimpuri.

    Cea mai frecventă alergie  în sezonul estival, asta înseamnă 15 iulie- 15 septembrie este Ambrozia, este alergia la polenul de ambrozie,  pentru că această plantă înflorește în această perioadă are chiar mai multe perioade de înflorire în acest interval, este o plantă foarte alergizantă și deși, la ora actuală există legislație care stabilește exact cu termene până la ce dată trebuie stârpită, cosită ,i erbicidată  și așa mai departe, acest lucru se pare că nu se întâmplă, cel mai frecvent se întâmplă curățarea și deci încercarea de a scăpa de această plantă pe teritoriile  private, pe teritoriile publice din păcate este se constată un dezinteres total, așa că probabil ar trebui amendat statul și nu persoanele private care își fac treaba. Alergia la ambrozie este impresionată, apare la orice vârstă în general apare imediat pe expunerea la alergeni, ambrozia fiind răspândită în toate mediil,e este mai frecventă este adevărat pe câmp și pe marginea drumurilor de țară, dar apar și până pe marginea drumurilor naționale, apar în orașe, mai ales în zonele  neutilizate, între terenurile virane din orașe unde  populația este obligată să le stârpească,  dar nu se întâmplă.

    Simptomele alergiei la ambrozie

    Alergia apre la nivelul aparatului respirator, ochi înlăcrimați care nu care ustură foarte tare, produc  o senzație intensă de mâncărime, ochii de înroșesc , lăcrimează intens, nasul se înfundă,  se înfundă fie pe rând o narină și după aceea cealaltă, dar foarte frecvent ambele ducând la imposibilitatea de respirație, astfel populația sau pacienții apelând la respirația orală, respirația pe gură, cu o mâncărime intensă în zona nasului, nu sunt excluse nici erupțiile la nivelul pielii. Adevărat că, în general în zona superioară a toracelui respectiv feței ,dar ca  și orice dermatită alergică, aceasta poate să declanșeze și focare  la distanță, pot să apară  și focare alergice chiar la distanță mai mare decât de zona care pătrunde alergenul  în organism. Reacția este  rapidă, se accentuează progresiv, în cazurile ușoară ea se diminuează  8- 10 -12 ore urmând ca să dispară, dacă pacientul este scos din mediul cu ambrozie. Dacă contactul cu ambrozia se păstrează pe perioadă mai lungă, simptomatologia se accentuează cu tuse, pacienții respiră foarte greu necesitând intervenție de urgență, în general aceste aceste tratamente se fac în serviciile de  urgență  a spitalelor respectiv la centrul de permanență, prin administrare de corticoizi pe cale venoasă, uneori necesită și protezare respiratorie, fie mecanică mai rar, fie medicamentoasă.

    Se produce o sensibilizare cronică a organismului

    Formele grave nu sunt foarte, foarte multe dar poți face denglotic cu oprirea respirației care până la o adică pot să meargă până la moarte. Aceste cazuri din fericire sunt foarte rare. Eu, compar intensitatea reacției alergice  la ambrozie uneori cu intensitatea reactiei alergice la înțepătura de albine sau de viespe ceea ce este impresionantă. Se produce o sensibilizare cronică a organismului , putând ca acest organism să rămână sensibil o viață întreagă la polenul de ambrozie, motiv pentru care pacienții știu acest lucru și când începe sezonul ambroziei , fie  părăsesc zona în care este ambrozie și se îndreaptă spre zonele de munte, ceea ce noi nu avem în zonă și este  mai greu sau merg la mare la mare ambrozia  crește mai puțin.

    Recomandările medicului

    Să evite plimbările în zonele în care există ambrozia, să evite  zonele în care există foarte mult praf, cei care sunt foarte alergici să stea în casă, cel puțin pe perioada zilei iar plimbările să le facă în zone  în care ambrozia lipsește, în zonele cu  mai puțină vegetație sălbatică, să aibă la dânșii antialergic, eventual să poarte mască pentru că masca filtrează foarte mult și  scade cantitatea  de polen care  intră în contact cu  cu aparatul meu respirator și cei care sunt vechi alergici să înceapă tratamentul antialergic preventiv,

    care este un tratament  științific înainte de începerea perioadei de înflorire a ambroziei pe toată perioada de înflorire și după aceea, pentru că majoritatea antialergicelor, nu sunt produse care creează dependență, ele previn  o eventuală reacție alergică sau chiar dacă aceasta va apare, aceasta  va fi mult mai diminuată cu riscuri mult mai puține pentru pentru organism.

     

     

     

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE