More

    Teodor Mihali – personaliate sătmăreană, luptător memorandist, membru marcant al Partidului Naţional Român

    Teodor Mihali s-a născutla 15 aprilie 1855 în comuna Prislop din judeţul Satu Mare, dintr-o veche familie de nobili români. A fost un apreciat politician român transilvănean, preşedinte interimar al PNR în anul 1919 şi un luptăror acerb pentru drepturile românilor ardeleni fapt pentru care a fost judecat şi condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare în procesul Memorandului (1894).

    A urmat cursurile liceale la Baia Mare și Cluj, la Gimnaziul superior romano-catolic, după care s-a înscris la Facultatea de Drept a Universității Francisc Iosif din Cluj. A obținut doctoratul în drept în anul 1883. A început să profeseze ca avocat la Dej, fiind fondator al Despărţământului Dej al Astrei şi al Casinei Române din Dej (1891), precum şi al Institutului de Credit şi Economii din Dej (1890).


    Membru al Partidului Naţional Român (P.N.R.) din 1880 şi al Comitetului Central al acestuia din 7 octombrie 1890, a devenit’, în anul 1905, vicepreședinte, apoi în anul 1919 preşedinte al acestui partid, după moartea lui Gheorghe Pop de Băsești. Judecat şi condamnat la închisoare în procesul Memorandului (1894), a susținut intrarea în politica activă a P.N.R. În același an a fost ales deputat al cercului Ileanda-Mare pe care l-a reprezentat până în 1918 în Parlamentul de la Budapesta.

    Preşedinte al Clubului Parlamentar din monarhia Austro-Ungară (1905-1918), a participat la elaborarea Declaraţiei de la Oradea din 12 octombrie 1918. A fost şi vicepreşedinte a Marii Adunări Naţionale de la 1 Decembrie 1918 şi vicepreşedinte al Marelui Sfat Naţional Român. Ulterior, a devenit membru al Partidului Poporului, apoi al Partidului Naţional Liberal, a fost ales ca deputat la alegerile din 1920 şi 1931, şi a deţinut şi funcţia de vicepreşedinte al Senatului României.


    A fost prefect al judeţului Solnoc-Dăbâca (1919) și primar al Clujului în anul 1926, apoi între 1927- 1931. În perioada mandatului său de primar a început construirea podului peste Someș (cel din Piața Mihai Viteazul), care a fost finalizat în anul 1932. De asemenea, s-a realizat încă un pod pietonal, o pasarelă metalică între străzile Garibaldi și Uzinei Electrice, funcțional până în anul 1960. Cele mai mari lucrări de investiții au fost demarate în domeniul edilitar și au vizat Uzina de apă, Stația de Pompare și alimentarea cu apă a orașului, asfaltări și pietruri de străzi, rețele de canalizare, extinderea și modernizarea abatorului comunal etc. A fost vicepreşedinte al Societăţii Române de Lectură Iulia şi preşedinte al Uniunii Avocaţilor din România.

    Primarul Clujului, Teodor Mihali, a fost decorat de regele Carol al II-lea cu Ordinul Ferdinand I în grad de Mare Cruce (14 mai 1930).


    S-a stins din viaţă la 17 ianuarie1934 la Cluj. Pentru meritele lui, guvernul ţării a ordonat funeralii naţionale. Într-o zi de vineri, 19 ianuarie, de la ora 1.30 străzile pe unde a trecut cortegiul funebru au fost ocupate de un public numeros.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE