More

    Ministrul Gabriel Leș la reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE

    “În cadrul primei sesiuni de lucru, care a avut loc miercuri, 28 august, cu participarea Subsecretarului General al ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, am salutat eforturile de creştere a vizibilităţii inteligenţei artificiale pe agenda strategică a UE.

    Este nevoie de o abordare comună cu alte organizaţii internaţionale, inclusiv prin crearea unui cadru adecvat de reglementare, precum şi a utilităţii dezvoltării cooperării cu NATO pe acest palier.

    În cadrul sesiunii privind Clima şi apărarea, cu participarea Secretarului General adjunct NATO, Rose Gottemoeller, am susținut eforturile de identificare a unor soluţii pentru energia sustenabilă în domeniul apărării şi am reiterat sprijinul constant al României pe această dimensiune. Schimbările climatice şi influenţa lor asupra securităţii constituie oportunităţi de dialog în relaţia de cooperare NATO-UE.

    Referitor la Conceptul UE privind Prezenţa Maritimă Coordonată, am subliniat faptul că această iniţiativă reprezintă o foarte bună bază de discuţii şi analize viitoare, în scopul stabilirii unei înţelegeri comune a acţiunilor ce necesită a fi întreprinse.

    Cu siguranță, iniţiativa va contribui la consolidarea rolului UE ca furnizor de securitate maritimă pe termen lung, la nivel global, în conformitate cu priorităţile şi obiectivele menţionate în Strategia Globală a UE.

    În ceea ce privește combaterea ameninţărilor hibride, contribuţia Centrului de Excelenţă de la Helsinki în sprijinul construirii capabilităţilor statelor membre UE pe această dimensiune este una esențială.” – a scris într-o postare de pe o rețea de socializare ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE