More

    Consiliul Local pune capăt afişajului ilegal

     

    sedinta-consiliul-local-sm

     

    Consiliul Local Satu Mare a aprobat în şedinţa de ieri, prin unanimitate de voturi, proiectul “Regulamentului pentru expunerea de afişe cu scopul promovării unor evenimente”. Astfel, persoanele care vor fi surprinse că vor posta afişe în alte locuri decât cele stabilite de administraţia locală vor risca sancţiuni contravenţionale de până la 2.000 de lei. Totodată, consilierii sătmăreni au majorat taxa pentru îndeplinirea procedurii de divorţ pe cale administrativă, cel mai probabil pentru a le mai tăia pofta de despărţire cuplurilor.

     

    Ordine în afişajul stradal

    Primăria Satu Mare a arătat, în expunerea de motive a proiectului privind afişajul stradal, că începând cu luna august a anului 2012 în municipiul Satu Mare au fost amplasate panouri cu destinaţia specială de expunere a afişelor pentru promovarea diferitelor evenimente. “Populaţia a început să utilizeze aceste panouri, devenind astfel în timp locuri unde în toate zonele municipiului există posibilitatea de a te informa cu privire la diferite evenimente. Această hotărâre vine ca o continuare logică a acestor demersuri, respectiv va da caracter de legitimitate panourile amplasate şi acestei modalităţi de afişaj, stabilind clar locaţii, modalităţi şi proceduri pentru afişare. Pe de altă parte, prin intermediul acestei hotărâri se doreşte eliminarea din municipiu a afişelor amplasate în diferite locuri care nu sunt propice acestei activităţi şi care creează un aspect neîngrijit. Ca parte integrantă din hotărâre o constituie stabilirea unor sancţiuni pentru a asigura respectarea prevederilor stabilite”, se arată în proiectul de hotărâre. Astfel, persoanele care vor posta afişe în alte locuri decât cele special amenajate vor risca sancţiuni cuprinse între 500 şi 2.000 de lei. De asemenea, tariful pentru afişaj este de 2 lei mp/zi.

     Divorţ mai scump pe cale administrativă

    Consilierii locali au aprobat în unanimitate proiectul privind cuantumul taxei pentru îndeplinirea procedurii de divorţ pe cale administrativă. Potrivit legislaţiei în vigoare, ofiţerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei, prin divorţ pe cale administrativă, dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi. În expunerea de motive a proiectului se arată că “se impune modificarea taxei pentru desfacerea căsătoriei pe cale administrativă în faţa ofiţerului de stare civilă, de la 200 lei la 500 lei”. Taxa specială de 500 lei se achită la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Satu Mare, în momentul înregistrării cererii de divorţ, aceasta nu se restituie în situaţia în care ambii soţi sau numai unul dintre aceştia înţeleg să renunţe la divorţ sau dacă dosarul de divorţ se clasează. “Au fost cazuri în care soţii şi-au unit destinele în faţa ofiţerului de stare civilă sâmbătă, iar luni au venit deja cu actele de divorţ. În acest caz nu se mai plăteşte taxa de divorţ pe cale administrativă fiindcă intră în termenul legal de desfacere a căsătoriei”, a declarat directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, Ionel Torja.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE