More

    6 paşi ca să rămâi în formă, chiar dacă ai un job care îţi mănâncă tot timpul

    5

    Programul prelungit de munca secatuieste pe multi dintre noi, motiv pentru care nu mai avem energie si nici timp sa ne ocupam cum trebuie de propria sanatate, de propriul corp. Dar ne putem intra in forma chiar daca orele de munca sunt lungi!

    1. Incepe cu pasi mici!

    Ai alergat vreodata la vreun maraton? Obisnuiesti sa mananci sanatos? Faci exercitii fizice zi de zi? Daca raspunsul tau este “nu” la toate, atunci nu este cazul sa-ti stabilesti teluri mari si sa nu le poti atinge. Incepe cu pasi mici atat in ceea ce priveste alimentatia, cat si exercitiile fizice. Spre exemplu, cumpara in casa paine integrala in loc de alba. Alege branzeturi si mai multe legume si fructa si evita sa pui in cosul de cumparaturi mezeluri. Gateste la cuptor si cu mai putin ulei, fara prajeala. Iesi la plimbare seara, chiar daca este tarziu si nu ai nicio tragere de inima, macar 30 de minute. Incepe cu astfel de pasi mici pentru a-ti intra in forma!

    2. Nu tine regim

    Majoritatea regimurilor alimentare drastice nu functioneaza pe termen lung, kilogramele pe care le dai jos in scurt timp acumulandu-se imediat la loc. Cand mai si muncesti mult, nu are rost sa-ti suprasoliciti fizicul si psihicul cu o dieta drastica. Trebuie doar sa ai atentie la ce alegeri alimentare mananci. Fa un efort si trezeste-te cu 10 minute mai devreme dimineata pentru a-ti pune la pachet doua felii de paine integrala, cate felii de branza si patru rosii feliate, ca la pranz sa nu dai iama la tonomatul cu sendvisuri de la serviciu sau sa nu fi tentata sa-ti comanzi o pizza. Nu uita sa-ti iei la pachet si gustari, caci s-ar putea ca o singura portie de mancare sa nu fie indeajuns pentru toate orele pe care le stai la munca. Ia-ti la pachet un baton cu ovaz, un iaurt grecesc si un fruct, dar nu le manca pe toate deodata, ci la ore diferite.

    3. Controleaza-ti portiile de mancare

    Una dintre problemele mancatului la serviciu, mai ales cand o faci la birou, este ca te uiti mancand. Poate ti-ai luat de acasa o caserola cu paste care ar trebui sa-ti ajunga la doua mese, caci ai pus laolalta doua portii. Nu o manca in fata calculatorului caci te vei trezi cu caserola goala cat ai zice “peste”. Atentie unde mananci! Inchide calculatorul daca o faci la birou sau gaseste-ti un loc un sa poti savura masa in liniste, fara a te mai uita la cine stie ce prezentare sau a citi cine stie ce acte. Cand mananci, asigura-te ca nu mai faci altceva. In felul acesta, vei consuma portii mai mici. Totodata, cand iei masa in oras, comanda portiile la mici. La fel si la mesele in familie sau cu prietenii. Puneti putin in farfurie. Un alt mod bun de a reduce portiile este sa ai farfurii mai mici ca dimensiuni, precum si caserole mai mici pentru mancarea pe care ti-o iei la pachet.

    4. Opteaza pentru ce ai la indemana

    Vrei sa te apuci de sport si ai aflat ca o prietena sa duce la o sala care nu este tocmai aproape de tine, dar ai prefera sa mergi cu ea pentru a face antrenamentele mai putin plictisitoare? Ia-ti gandul. Daca incepi la ora 8 dimineata munca si o termini la ora 7 seara, cu siguranta nu vei avea chef sa mergi prin aglomeratie 30 de minute sau chiar o ora pana la sala respectiva. Plus ca nu ai garantia ca prietena respectiva o sa poate veni si ea in acelasi timp cu tine. Alege, mai bine, ce ai la indemana. Poate ai un parc prin apropiere unde poti iesi la un alergat usor, poate ai o sala de fitness pe aproape la care poti merge cate o ora sau chiar si 30 de minute pe seara. Incepe cu pasi mici si “apropiati”, astfel incat sa nu te opresti inainte de a incepe din simplul motiv ca este “prea departe”.

    5. Plimba-te

    Oricand ai ocazia, plimba-te. Insa nu trebuie neaparat sa-ti faci planuri de plimbare, chiar si drumul spre munca sau de la munca acasa poate fi un prilej de plimbare la un pas mai alert. Fie care parcurgi pe jos tot drumul, fie ca cobori din mijlocul de transport cu trei statii inainte pentru a merge pe jos, tot este bine atata timp cat iti misti picioarele mai mult. Urca scarile si nu mai lua liftul. Daca ai masina, renunta la a o folosit pentru drumurile scurte. Daca te poti deplasa pe jos pana intr-un anumit punct unde vrei sa ajungi, atunci renunta la masina. Investesti in sanatate si in silueta si economisesti bani de carburant.

    6. Nu mai pierde timpul

    Dupa o zi obositoare de munca, parca tot ce ti-ai dori este sa lancezesti pe canapea sau in pat uitandu-te la un film si atat. Ei bine, daca ai pe zi doua ore libere pe care tu le petreci lancezind, sunt ore pierdute. Da, ai nevoie de relaxare, dar daca ai impresia ca uitatul la televizor de pe canapea este relaxare, te inseli. Foloseste orele acelea pentru altceva: poate faci curatenie in casa (caci si treburile casnice ard calorii), poate iesi la o plimbare, poate te duci sa alergi putin in parc sau faci 40 de minute de antrenament la sala. Oricum ar fi, timpul liber pe care il ai petrece-l cat poti tu de activ.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE