More

    Şomeri transformaţi în antreprenori rurali

    Pe parcursul a doi ani, o sută de sătmăreni aflaţi în căutarea unui loc de muncă au beneficiat de programe integrate de consiliere profesională, medierea muncii și măsuri active de ocupare în cadrul proiectului “Antreprenoriat în mediul rural”, derulat de Asociația Center for Health Research și SADC Expert Consulting. În cadrul evenimentului festiv de închidere a proiectului, desfăşurat ieri la Complexul Turistic “Valea Măriei”, au fost prezentate rezultatele proiectului cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
    Prezentările au fost făcute de către președintele asociației, Dragoș Nechita, care a discutat despre experiența avută cu participanții, o parte dintre aceștia fiind prezenți în sală, și de asistentul manager de pe perioada derulării proiectului, Mihai Deac, care a prezentat câteva din rezultatele proiectului și a făcut o scurtă prezentare a fiecărui participant care și-a găsit un loc de muncă, finalizând cu prezentarea website-ului e-farmer. Astfel, 60 dintre beneficiarii proiectului au participat și la programe de formare profesională, toți obținând o diplomă de calificare de asistent manager, de asistent relații publice sau de competențe antreprenoriale. De asemenea, zece persoane au beneficiat de evaluarea competențelor dobândite în alte medii decât educația formală, pentru calificarea de asistent relații publice și comunicare. Cei mai mulți participanți la proiect provin din comunele Viile Satu Mare, Pomi, Micula, Moftin, Valea Vinului și Craidorolț.
    Demn de remarcat este faptul că cel puțin 12 dintre cei 60 de participanți la formare au obținut un loc de muncă până în prezent. Alți participanți și-au dezvoltat activitățile pe care le aveau în domeniul agricol sau al meșteșugurilor, către activități aducătoare de profit. De asemenea, în cadrul proiectului a fost realizată o platformă de promovare a micilor antreprenori din mediul rural, E-farmer, disponibilă momentan pe http://e-farmer-sm.dev.md5.ro/. În curând, aplicația va fi mutată pe http://www.efarmersm.ro/.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE