More

    Magazinele sătmărene, pregătite pentru Postul Paştelui

    post

    Postul Paştelui, care este şi cel mai lung şi mai restrictiv post de peste an, a început luni şi va dura până în data de 20 aprilie, odată cu sărbătoarea Învierii Domnului. Pentru sătmărenii care vor ţine acest post, magazinele s-au pregătit cu rafturi special amenajate unde pot fi găsite o gamă variată de produse de origine vegetală cum ar fi pateuri de post, preparate din soia, brânză tofu, zacuscă şi altele. Sătmărenii, însă, cel puţin deocamdată, nu se înghesuie să le cumpere.

    Ofertă bogată şi diversificată
    Majoritatea magazinelor alimentare sătmărene au amenajat câte un stand special cu produse de post. De aici sătmărenii care vor să ţină Postul Paştelui pot cumpăra pastă cu ciuperci, ardei sau ceapă la 11,65 lei/kg, baton vegetal la 8,65 lei/kg, lebăr mozaic – 14,29 lei/kg, caltaboş de post la 12,99 lei/kg sau baton vegetal la 12,5 lei/kg. De asemenea, mai pot achiziţiona maioneză vegetală simplă sau cu ardei la 9,55 lei/kg, precum şi pate vegetal la 2,55 lei/cutie. De la patiserii se mai pot cumpăra cozonaci de post la 3,39 lei bucata de 400 de grame.

    Totodată, la un magazin specializat în produse vegetale erau expuse spre vânzare crenvurşti, cârnaţi baton picant, toate la preţul de 5,5 lei/bucată, cabanos de soia – 6,5 lei/bucată, salam şi parizer de soia – 7 lei/bucată, tocătură – 6,5 lei/bucată sau pate de soia la 4 lei bucata. De asemenea, cei interesaţi mai puteau achiziţiona cremă tofu la 3,5 lei bucata, Tofu Iezer la 8 lei bucata, maioneză de soia la 6,5 lei cutia, precum şi drop şi caltaboş de ciuperci la 6 lei bucata. Borcanul de zacuscă costa 6 lei. În afară de acestea, aici erau expuse spre vânzare soia la preţuri variind între 4,5 şi 5,5 lei punga de 400 de grame, lapte vegetal la 8,5 şi 11 lei/litru sau lapte praf la 22 de lei/kg.

    Clienţii nu se înghesuie deocamdată
    Chiar dacă magazinele s-au pregătit cum se cuvine pentru Postul Mare, puţini sătmăreni cumpără produse de post. Comercianţii trag nădejde că vânzările la produsele de post vor creşte în scurt timp. “Din experienţa anilor trecuţi, vânzările vor creşte în această perioadă la produsele de post. Ne-am aprovizionat cu soia de toate tipurile deoarece ştiu că vânzările vor creşte pe parcursul Postului Paştelui. Ne-am mai aprovizionat şi cu pateuri vegetale, brânză tofu, salam din soia şi multe alte produse vegetale”, ne-a declarat patronul unui magazin sătmărean.

    În afară de magazine, sătmărenii mai au ca alternativă pieţele unde deja pot fi găsite verdeţuri, legume şi fructe proaspete care pot suplini lipsa cărnii din alimentaţie pe parcursul acestui post.

    În altă ordine de idei, potrivit unui studiu IRES, Postul Paştelui este ţinut cu stricteţe doar de unul din zece români, în timp ce unul din doi posteşte doar în zilele de miercuri şi de vineri ale acestei perioade. Din câte se poate constata, studiul este valabil şi în ceea ce-i priveşte pe sătmăreni, însă postul este lung, aşa că este timp.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE