More

    Art Bunavestire, cea mai importantă sărbătoare a artiştilor din Oaş

    art

    Cea mai importantă sărbătoare a artiştilor plastici din Ţara Oaşului, vernisajul expoziţiei anuale de arte vizuale contemporane “Art Bunavestire”, ediţia a XXVIII-a, s-a desfăşurat marţi seara la Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti Oaş, în Galeria de Artă “Dr. Mihai Pop”. La eveniment, organizat de instituţia gazdă şi Asociaţia artistică Art Bunavestire, au fost prezenţi primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, directorul Direcţiei de Cultură, George Vulturescu, directorul Muzeului Ţării Oaşului, Remus Vârnav, consilieri locali, artişti şi iubitori de artă din Oaş, precum şi invitaţi de marcă din sfera creaţiei artistice din ţară. Curatorul expoziţiei a fost dr. Laura Ghinea, cadru didactic la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca şi preşedinta Filialei Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici Maramureş, iar cronica plastică este semnată de criticul de artă dr. Vasile Duda, din Bistriţa.

    Dublă sărbătoare: creştină şi culturală
    După ce directorul Remus Vârnav a prezentat expozanţii şi artiştii invitaţi din ţară, a fost ţinut un moment de reculegere în memoria celui ce a fost pictorul Ion D. Ion, astfel încât, după Ioan Gozman, încă unul dintre întemeietorii manifestării expune pentru ultima dată la Art Bunavestire.

    În continuare, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, şi-a exprimat satisfacţia că manifestarea culturală a putut fi organizată şi în acest an şi a arătat că Buna Vestire este pentru negreşteni o dublă sărbătoare. “Buna Vestire este o sărbătoare cu dublă semnificaţie pentru negreşteni, atât religioasă cât şi culturală. Buna Vestire este cea mai mare sărbătoare a Maicii Domnului, iar Art Bunavestire este o sărbătoare a bucuriei pentru oraşul Negreşti Oaş. Este cea mai veche şi mai importantă sărbătoare a artiştilor noştri”, a arătat Aurelia Fedorca, care a avut cuvinte elogioase la adresa regretatului pictor Ion D. Ion şi a promis că Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş vor sprijini, în continuare, manifestările culturale din capitala Ţării Oaşului.

    Colaborare fructuoasă între autorităţi şi artişti
    Curatorul expoziţiei, dr. Laura Ghinea, a precizat că Art Bunavestire este un eveniment la care participă an de an, a admirat munca depusă de conducerea Muzeului Ţării Oaşului şi a apreciat buna colaborare dintre artiştii plastici negreşteni şi artiştii invitaţi, toate acestea dând un plus de valoare atât expoziţiei cât şi oraşului Negreşti Oaş. Prezentând cronica plastică a expoziţiei, criticul de artă dr. Vasile Duda a arătat că acest proiect poate continua datorită faptului că autorităţile locale sunt alături de artiştii plastici negreşteni. De asemenea, artistul Mircea Bochiş, care s-a aflat pentru prima dată la Negreşti, a declarat că a rămas impresionant atât de operele de artă văzute în părculeţul din faţa Muzeului cât şi de cele expuse în cadrul expoziţiei şi a apreciat buna colaborare dintre autorităţile locale din Negreşti Oaş şi artişti.

    La rândul său, George Vulturescu a apreciat faptul că, într-un oraş cum este Negreştiul, artistul este cinstit şi pus la locul potrivit, adăugând că acest lucru se întâmplă şi datorită primarului Aurelia Fedorca şi a consilierilor locali care se implică activ în organizarea unor astfel de evenimente. De asemenea, Robert Laszlo, consilierul pe cultură al preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a transmis salutul acestuia, adăugând că instituţia pe care o reprezintă sprijină actele culturale organizate la nivelul judeţului.

    Expozanţi de marcă
    În cadrul expoziţiei au fost expuse lucrări de pictură, sculptură, grafică şi artă fotografică. Din partea grupului negreştean au expus Susana Ardelean, Ion D. Ion, Dorel Petrehuş, Corneliu Pop, Ioan Pop Prilog, Ioan Pop Vereta şi Mircea Vaida. Invitaţii Art Bunavestire din acest an, care au şi expus lucrări, sunt Mircea Bochiş, Gabriela Drinceanu, Alexandru Gavrilaş, Sorin Ienulescu, Liviu Nedelcu, Cristina Gloria Oprişa, Damian Ioan Popa şi vin de la Baia Mare, Satu Mare, Bistriţa, Focşani, Târgu Neamţ, Iaşi şi Bucureşti.

    Şi în acest an manifestarea a fost susţinută de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, astfel că organizatorii au reuşit să editeze un frumos catalog de expoziţie.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE