More

    Aspirator de bani publici

    episcopia

    Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, care a blocat recent conturile Spitalului Judeţean invocând o datorie de 70.000 de euro pentru întârzierea cu care a fost pusă în posesia fostului Spital de psihiatrie, a devenit în ultimii ani un adevărat aspirator de bani publici. Fără să vrea şi poate fără ştie, contribuabilii sătmăreni asigură bunăstarea acestei episcopii, care a ajuns să le pună în pericol viaţa, blocând conturile Spitalului Judeţean şi, implicit, achiziţia medicamentelor necesare pacienţilor. Episcopia Romano-Catolică Satu Mare este sprijinită constant de Consiliul Judeţean Satu Mare în activităţile sale. Alţi bani publici ajung în conturile Episcopiei prin intermediul chiriilor plătite de instituţiile statului român şi de şcolile care funcţionează în spaţiile retrocedate cultului romano-catolic. De asemenea, cultul romano-catolic este alimentat cu bani publici şi de către primăriile din judeţul nostru.

    Peste un milion de lei în 5 ani
    Consiliul Judeţean Satu Mare a sprijinit şi sprijină în continuare activitatea cultelor religioase. Episcopiei Romano-Catolice Satu Mare i-au fost alocate sume consistente de bani în ultimii cinci ani. Începând din anul 2010, Consiliul Judeţean Satu Mare i-a alocat Episcopiei Romano-Catolice Satu Mare, prin intermediul bisericilor subordonate, suma totală de 615.300 lei. Fondurile au fost alocate pentru întreţinere şi cheltuieli curente. De exemplu, numai în decembrie 2012, cultului romano-catolic din judeţul Satu Mare i-au fost alocaţi 95.000 lei.

    Veniturile financiare ale Episcopiei Romano-Catolice au mai fost umflate cu suma de 387.000 lei, provenită tot din bani publici. Este vorba de chiria din dosarul privind imobilul care adăpostea fostul Spital de psihiatrie, retrocedat Episcopiei. Pe lângă această chirie deloc neglijabilă, Episcopia a reuşit să obţină în instanţă o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care i s-au acordat 70.000 de euro pentru întârzierile cu care a intrat în proprietatea imobilului. În loc să rezolve problema datoriei pe cale amiabilă sau chiar să renunţe la ea, romano-catolicii au preferat să blocheze conturile Spitalului Judeţean, care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean, bătându-şi joc de bolnavii internaţi aici.

    Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, de această dată prin intermediul Congregaţiei Sfântul Vicenţiu, mai încasează 5.520 de lei pe lună reprezentând chiria pentru imobilul în care funcţionează Şcoala de Arte. Cu alte cuvinte, Episcopia Romano-Catolică, devenită în urma retrocedărilor cel mai mare proprietar imobiliar din Satu Mare, mai încasează anual câte 66.240 lei de pe urma Şcolii de Arte, sumele fiind achitate tot de către Consiliul Judeţean Satu Mare. Să nici nu mai pomenim de sumele plătite cultului romano-catolic de primăriile din judeţul Satu Mare sau de sumele achitate de aceleaşi primării Organizaţiei Caritas a Diecezei Satu Mare, care funcţionează tot sub auspiciile Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare.

    Episcopia îşi reconsideră poziţia
    Prin intermediul unui comunicat de presă, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare îşi exprimă dorinţa de a dezamorsa conflictul. “Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare îşi exprimă părerea de rău pentru o comunicare prin presă cu exagerări punctabile din partea părţilor amintite, cunoscând faptul că era cadru şi timp pentru o comunicare mult mai civilizată. Chiar există şi precedent pentru un caz asemănător, prin care Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare a încheiat o convenţie rezonabilă pentru Consiliul Judeţean Satu Mare. Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare rămâne adeptul comunicării şi apropierii prin comunicare (…). De aceea invită părţile amintite la o comunicare în sălile de şedinţă şi nu prin presă”, se arată în comunicatul de presă semnat de referentul mass-media al Episcopiei Romano-Catolice Satu Mare, Jozsa Janos.

    Brusca disponibilitate a reprezentanţilor Episcopiei Romano-Catolice se datorează reacţiei negative a majorităţii locuitorilor judeţului Satu Mare, care au aflat despre gestul episcopiei de a bloca neanunţat conturile Spitalului Judeţean vizionând ştirile sau lecturând articolele privind şedinţa Consiliului Judeţean de luni. Mai lipsea să dea vina pe mass-media sătmăreană pentru decizia scandaloasă şi deloc creştinească de a bloca conturile unui spital care deserveşte un judeţ întreg, inclusiv cetăţenii de religie romano-catolică.

    N.R. Vom reveni cu noi informaţii privind banii publici pe care îi înghite Episcopia Romano-Catolică Satu Mare de la primării

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE