More

    PS Iustin Sigheteanul a sfinţit bisericile din Vama şi Măriuş

    vama

    Judeţul Satu Mare a fost în weekend în sărbătoare, întrucât în mijlocul credincioşilor s-a aflat timp de două zile episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Sigheteanul. Cu această ocazie, în faţa a numeroşi credincioşi, Preasfinţia Sa a sfinţit bisericile din Măriuş, Protopopiatul Satu Mare, respectiv cea din Vama, Protopopiatul Oaş. Ambele lăcaşuri de cult binecuvântate de PS Iustin Sigheteanul îi au ca ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli Mhail şi Gavril.

    Sute de credincioşi la sfinţirea Bisericii din Vama
    Duminică dimineaţa, în comuna Vama, PS Iustin Sigheteanul a fost întâmpinat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, de primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, de primarul comunei Vama, Vasile Corondan, şi de localnici îmbrăcaţi în costume tradiţionale oşeneşti, care l-au primit cu pâine şi sare. După care a urmat slujba de sfinţire a picturii Bisericii “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” oficiată de arhiereul-vicar alături de un sobor de preoţi şi diaconi, printre care protopopul ortodox de Oaş, Mihai Feher, şi preotul paroh, Ioan Roman. Biserica din Vama a fost construită în urmă cu 170 de ani fiind o importantă moştenire a localnicilor, iar slujba de târnosire a fost săvârşită în 2009, odată cu realizarea altarului, astfel mărindu-se spaţiul altarului.

    Apoi PS Iustin a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească pe o scenă amenajată în curtea Bisericii, în cadrul căreia diaconul Lucian Ştefan Paşca a fost hirotonit preot al Parohiei Stremţ, Protopopiatul Chioar. În cadrul cuvântului de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre minunea săvârşită de Isus Hristos când a vindecat doi orbi şi un mut din Capernaum, şi în cadrul căruia a vorbit despre credinţa acestora. La final, preotului Ioan Roman i s-a oferit în dar o bedelniţă şi o gramată episcopală din partea arhierelui-vicar, care a oferit şi diplome de vrednicie primarului Vasile Corondan, Consiliului Parohial şi binefăcătorilor lăcaşului de cult.

    PS Iustin a târnosit Biserica din Măriuş
    Anterior, sâmbătă, PS Iustin Sigheteanul s-a aflat la Măriuş, unde a fost întâmpinat de primarul comunei Valea Vinului, Radu Criste. După care a urmat slujba de târnosire a lăcaşului de cult oficiată de PS Iustin Sigheteanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, stareţul Gherontie de la Mănăstirea Măriuş şi preotul paroh Petru Vamoş.

    marius

    A urmat apoi Sfânta Liturghie Arhierească oficiată în altarul de vară al Bisericii, iar în cadrul cuvântului de învăţătură, PS Iustin Sigheteanul a prezentat câteva din învăţăturile Mântuitorului Isus Hristos adresate ucenicilor. La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Petru Vamoş, ca semn de preţuire pentru activitatea pastoral-misionară şi pentru înnoirea bisericii, a fost distins cu rangul de iconom, iar binefăcătorii, primarul Radu Criste şi Consiliul parohial au primit diplome de vrednicie.

    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE