More

    Piaţa auto dă semne de dezgheţ

    masini

    În ciuda ploii de ieri dimineaţă, Piaţa de maşini a fost înţesată de oameni, fie ei vânzători, potenţiali cumpărători sau simpli privitori. Cei care vând maşini spun că piaţa auto dă mici semne de revigorare, după ce timp de mai multe săptămâni a fost complet îngheţată. Sătmărenii nu îşi mai îndreaptă atenţia spre maşinile vechi şi foarte vechi ci îşi doresc maşini ceva mai noi, însă să fie şi ieftine.

    Sute de maşini scoase la mezat
    Oferta din Piaţa de maşini este foarte generoasă, fiind aduse pentru a fi vândute sute de maşini. Cei interesaţi puteau găsi aici maşini chiar şi de 20 de ani, cum sunt Golfurile 3, până la maşini din 2011-2012, însă acestea din urmă aveau preţuri aproape prohibitive. „Piaţa a mers foarte rău înainte şi după sărbători. Azi am observat că a mers ceva mai bine. Eu nu am vândut nimic, deşi sunt aici cu două maşini, dar am prieteni care au vândut cel puţin o maşină. Este posibil ca ieftinirea carburanţilor să dea un imbold pieţei de maşini din Satu Mare”, ne-a spus unul dintre comercianţii de maşini aflaţi ieri în piaţă.

    În ceea ce priveşte preţurile maşinilor, acestea oscilau în funcţie de marcă, de vechime şi de starea acestora. Spre exemplu, Golfurile 3 avea preţuri cuprinse între 800 şi 1.200 de euro, Golfurile 4 între 1.800 şi 3.000 de euro, iar Golfurile 5 între 4.000 şi 6.000 de euro. Autoturismele din gama Passat aveau preţuri cuprinse între 2.500 şi 3.500 de euro pentru cele construite în perioada anilor 2000-2002, şi 5.000-7.000 de euro pentru cele din 2005-2007. Printre cele mai ieftine erau Fordurile construite imediat după anul 2000, preţul acestora oscilând între 1.700 şi 2.500 de euro, în timp ce preţul autoturismelor din gama Renault aveau preţuri cuprinse între 1.500 de euro, în cazul celor construite în jurul anului 2.000 şi 4.000 de euro, în cazul celor construite în 2007-2008.

    Sătmărenii vor maşini mai noi şi ieftine
    Dacă până în urmă cu un an-doi, marea majoritate a sătmărenilor care îşi cumpărau maşini second-hand alergau după cele construite în Germania, acum îşi doresc maşini mai noi şi cât de ieftine se poate. Pentru a exemplifica acest lucru, se poate spune că un Golf 4, construit în jurul anului 2000, costă circa 2.500 de euro. Un Renault, fie el Scenic sau Laguna, construit în 2005, costă la fel. În această situaţie, sunt mulţi cei care preferă o maşină mai nouă cu toate că se spune că cele germane sunt mai fiabile. „Până acum toţi alergau după maşinile germane. Cei care le vindeau au ţinut la preţ, aşa că lumea a fost nevoită să se reorienteze. De ce să dau 3.000 de euro pentru o maşină germană din 2001 sau 2002 când, cu aceeaşi bani, îmi cumpăr un Renault sau un Ford cu cel puţin cinci ani mai tânăr”, ne-a explicat unul dintre potenţialii cumpărători din piaţa de maşini.

    Cele spuse de cumpărători au fost confirmate şi de comercianţi. „Maşinile construite în Franţa câştigă din ce în ce mai mult teren comparativ cu cele germane. Francezii au mizat foarte mult pe dotări multe standard, în timp ce germanii s-au axat pe durabilitate. Iar sătmărenii se uită şi la bani. Dacă cu aceeaşi sumă au de ales între o maşină din anul 2000 şi una din anul 2005, vor alege sigur maşina mai nouă, chiar dacă nu este Golf sau Passat”, ne-a explicat comerciantul.

    Mai sunt sătmăreni care preferă maşinile deja înmatriculate în ţară tocmai pentru a nu mai fi nevoiţi ca la înmatricularea acestora să mai achite taxa de mediu.

    Alternative la Piaţa de maşini
    Cei care au maşini second-hand de vânzare mai au şi alte alternative în afară de Piaţa de maşini. Site-urile specializate în anunţuri de vânzări şi cumpărări sunt pline cu maşini second-hand. Preţurile celor afişate pe aceste site-uri sunt comparabile cu cele găsite în Piaţa de maşini, astfel că mulţi sătmăreni îşi aleg maşina de acasă fără să mai fie nevoiţi să se ducă la piaţă.
    Însă mulţi dintre cei care aduc maşini second-hand din Occident o fac doar la comandă. Împreună cu clientul, caută o maşină pe internet din Germania sau Franţa, de exemplu, iar în circa o săptămână şi jumătate maşina este adusă în ţară la preţul stabilit încă de dinainte.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE