More

    Semnale pozitive

    După cum se ştie, prin participarea la „Marşul Solidarităţii” de la Paris, preşedintele Klaus Iohannis a marcat prima vizită externă în Occident din mandatul său de şef de stat. Prin prezenţa sa în capitala Franţei, preşedintele României a dat un prim semnal pozitiv la nivelul Uniunii Europene şi în aria Mediteranei. Anume acela că ţara noastră este solidară cu democraţia, susţine libertăţile fundamentale şi condamnă terorismul.

    Apoi, săptămâna trecută, Klaus Iohannis a efectuat prima vizită, de data aceasta una oficială, la Bruxelles, semnificativă şi pozitivă mai ales prin faptul că s-a întâlnit în acest context cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu şeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Întâlnirea lui Iohannis cu Tusk a fost cu atât mai importantă cu cât fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, l-a criticat deschis, anul trecut, pe liderul polonez pentru ideea de a crea Uniunea Energetică Europeană. De data aceasta discuţiile au fost amiabile şi au durat 45 de minute. La sediul Comisiei Europene, unde a fost aşteptat de Jean Claude Juncker, Iohannis a fost însoţit de comisarul european din partea României, Corina Creţu, dar a urmat apoi o discuţie de 45 de minute tete-a-tete şi o conferinţă de presă comună.

    În acest cadru, şeful Executivului european a declarat că se simte foarte apropiat de ţara noastră şi a adăugat că Europa n-ar fi completă fără România. La rândul său, Klaus Iohannis a subliniat că unul dintre obiectivele importante ale mandatului său este europenizarea completă a României. Adică, intrarea în Spaţiul Schengen şi intensificarea eforturilor pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie.

    De asemenea, Klaus Iohannis şi-a declarat satisfacţia că la Bruxelles a avut parte de semnale pozitive, găsind puncte de vedere identice cu ale sale în chestiuni importante pentru România.

    P.S. Nu în ultimul rând, este un semnal pozitiv şi faptul că în cea de a doua zi a vizitei la Bruxelles, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Iohannis l-a invitat pe acesta în România, urmând să fie convenit „un moment potrivit”.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE