More

    Apele din zonele umede, evaluate fizico-chimic

    umede

    De Ziua Mondială a Zonelor Umede, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare a lansat ieri proiectul ,,Evaluarea calităţii fizico-chimice a apelor din zonele umede identificate la nivelul judeţului Satu Mare”. Alături de conducerea APM, la eveniment au mai fost prezenţi şi partenerii din cadrul proiectului, şi anume directorul SC Apaserv Satu Mare SA, Dan Stegerean, directorul Filialei Satu Mare a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, prorectorul Gavrilă Ardelean, inspectorul şcolar Paul Atyim, dar şi reprezentanţi ai Prefecturii, Primăriei Satu Mare sau voluntari.

    Directorul APM Satu Mare, Bekessy Elisabeta, a arătat că proiectul îşi propune inventarierea zonelor umede din judeţul Satu Mare, cu sprijinul specialiștilor în domeniu din cadrul APM Satu Mare, evaluarea calităţii fizico-chimice a apelor din zonele umede la un laborator acreditat al SC Apaserv Satu Mare, identificarea habitatelor de păsări specifice zonelor umede prin observări ornitologice cu sprijinul specialiștilor din cadrul APM Satu Mare şi realizarea hărţii zonelor umede identificate în cadrul proiectului. Afirmând că, la nivel global, zonele umede reprezintă circa 6% din suprafaţa uscată a Terrei, Gavrilă Ardelean a precizat că acestea au o producţie biologică însemnată şi au o importanţă atât ecologică cât şi economică, iar directorul Apaserv, Dan Stegerean, a lăudat iniţiativa acestui proiect.

    Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni, în perioada 2 februarie 2015 – 2 februarie 2016, cu evaluarea rezultatelor parţiale pe 5 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, iar evaluarea rezultatelor finale cu ocazia manifestaţiilor organizate în vederea celebrării Zilei Mondiale a Zonelor Umede în data de 2 februarie 2016. Rezultatele proiectului vor fi diseminate la nivelul instituțiilor cu competențe în managementul zonelor umede și vor constitui premizele proiectului de reabilitare a mlaştinii Ecedea respectiv a promovării la nivelul județului Satu Mare a sistemelor de epurare cu regenerare naturală. La derularea proiectului îşi vor aduce aportul voluntarii, precum şi cei patru specialiști care formează echipa de proiect din cadrul APM Satu Mare.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE