More

    S-a redeschis dosarul „Mineriadei”

    Parchetul General al României a decis recent redeschiderea dosarului „Mineriadei” din 13-15 iunie 1990, un act de barbarism rar întâlnit în ţările civilizate săvârşit în ţara noastră acum aproape 25 de ani.

    Între anii 2005-2008, acest dosar a fost cercetat de fostul procuror militar generalul (r) Dan Voinea, care a pornit de la faptul că intervenţia brutală a minerilor aduşi din Valea Jiului de Miron Cozma şi a forţelor de ordine îndreptate împotriva „Golanilor” din Piaţa Universităţii s-a soldat în 13 -15 iunie 1990 cu moartea a şapte oameni şi cu rănirea a peste o mie.

    Dezvăluind amănunte şocante din cadrul anchetei, generalul (r) Dan Voinea a precizat că cei şapte morţi înregistraţi în dosarul la care a lucrat au fost împuşcaţi din spate, deci nu aveau cum să fie atacatori. El a adăugat că acest dosar este gata din 2008, că toate victimele bătăilor au fost audiate şi toate probele au fost administrate. Erau stabilite inclusiv capetele de acuzare, dar dosarul „Mineriadei” din 13-15 iunie 1990 a fost închis în mod paradoxal şi abuziv, după ce s-a plimbat de-a lungul timpului între procurorii militari şi civili.

    Pe 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigaţiile, în urma unei decizii CEDO, care a subliniat obligaţia statului român de a face dreptate victimelor crimelor de atunci, indiferent de timpul parcurs de la săvârşirea faptelor.

    Despre încadrarea juridică a faptelor celor vinovaţi, generalul Voinea afirmă că victimele sunt politice, nu de drept comun, iar infracţiunea săvârşită este: crime împotriva umanităţii. În plus, cei care au ţinut în loc dosarele „Mineriadei” pot fi consideraţi complici la infracţiuni contra umanităţii.

    Pentru cei vinovaţi, nu poate fi şi nu trebuie să fie motiv de iertare trecerea timpului. Niciodată nu-i prea târziu!”.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE