More

    Iarna, alungată cu flăcări la Ardud

    funka1

    Funka, un inedit dar străvechi obicei al comunităţii şvăbeşti, s-a desfăşurat sâmbătă seara în oraşul Ardud. Sute de ardudeni s-au adunat pe un câmp de la periferia oraşului şi au aprins focul pentru a alunga iarna şi spiritele rele şi pentru a grăbi venirea primăverii şi începerea unei noi vieţi.

    Obicei din strămoşi
    Potrivit celor afirmate de preşedintele Forumului Democrat German Ardud, Ştefan Petz, Funka este un obicei rămas moştenire de la înaintaşi care are drept scop alungarea iernii şi a spiritelor rele şi grăbirea venirii primăverii şi începutul unei noi vieţi, mai curate spiritual. „În perioada comunismului, acest obicei a fost interzis, însă la câţiva ani după Revoluţia din 1989 a fost reluat la Ardud, iar acum a ajuns la a 15-a ediţie. Reprezintă practic sfârşitul iernii şi începutul primăverii. Chiar dacă este un obicei specific şvăbesc, la Funka vin şi cetăţeni români, maghiari sau romi, semn că la Ardud toate comunităţile trăiesc în bună înţelegere”, a mai precizat Ştefan Petz.

    La manifestare a fost prezent şi primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, care a apreciat faptul că obiceiul a fost reluat. „Este un obicei deosebit de frumos şi mă bucur că a fost reluat la Ardud prin grija colegilor noştri de la Forumul Democrat German. Consider că este foarte bine că obiceiurile comunităţilor din oraşul Ardud pot fi continuate. Aici oamenii se întâlnesc, socializează, şi se bucură de venirea primăverii”, a spus Ovidiu Duma.

    Mai mult decât atât, edilul şef a mai precizat că este posibil ca Funka, un obicei foarte spectaculos, să fie promovat pentru turişti în cadrul manifestărilor organizate în cadrul festivalului medieval, cu atât mai mult cu cât în acest an oraşul Ardud va sărbători 800 de ani de la prima atestare documentară.

    Sute de ardudeni la Funka
    Cu excepţia semnificaţiei sale spirituale, Funka este un eveniment foarte spectaculos, astfel că sute de ardudeni, dar şi oaspeţi din alte localităţi au dorit să vină să-l vadă pe viu.

    În prima parte a manifestării, organizată pe un teren de la periferia oraşului, a fost aprins un foc uriaş, care semnifică alungarea iernii şi grăbirea venirii primăverii. Lângă foc, cei mai tineri, dar nu numai, lansau aşa-numitele „şaibe”, nişte discuri confecţionate din lemn şi lăsate să se încingă în foc. În momentul lansării şaibei, cel care făcea acest lucru pomenea şi numele fetei pe care dorea să o cucerească. În funcţie de cât de departe ajungea şaiba, lansatorul putea afla dacă are vreo şansă la fata dorită şi dacă relaţia va fi de scurtă sau de lungă durată.

    După focul cel mare, a fost aprinsă şi o cruce din paie, care semnifică alungarea spiritelor rele şi începutul unei noi vieţi spirituale. În timpul în care crucea de paie ardea, au fost rostite rugăciuni în limbile română, germană şi maghiară şi au fost interpretate cântece religioase.

    Funka a continuat la Sala de festivităţi din centrul oraşului Ardud unde a fost organizat un bal mascat, tot pentru alungarea iernii, urmat apoi de un bal la care au putut participa toţi cetăţenii oraşului.

    Florin Dura

    funka2

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE