More

    Minorii înecaţi într-o vale din Santău nu au putut fi salvaţi

    deces

    Deşi s-a declarat mobilizare generală la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare, medicii depunând eforturi majore timp de mai bine de opt ore, cei doi minori, în vârstă de 10 şi 14 ani, nu au putut fi salvaţi. Cu toate că temperatura corpului a fost adusă aproape de cea normală, organele interne au cedat, târziu în noapte fiind declarat decesul celor doi copii. Din câte se pare, medicii au luat legătura chiar şi cu secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, pentru a se găsi o posibilă soluţie de salvare a celor doi minori.

    Primii care au făcut tot posibilul pentru salvarea celor doi copii au fost cei de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” Satu Mare.

    „Colegii mei au început procedura de resuscitare la faţa locului, fiind transportaţi la Unitatea de Primire Urgenţe Satu Mare, unde, din păcate, a fost declarat decesul acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU „Someş” Satu Mare, Aurel Ulici.

    Ajunşi la Unitatea de Primire Urgenţe, medicii s-au mobilizat pentru a se încerca salvarea micuţilor. Deşi medicii au reuşit să le ridice temperatura corpului de la 14 grade la 36 de grade, organele interne au cedat. Primul deces a fost constatat la ora 02.00, iar cel de-al doilea deces a fost declarat la ora 03.00.

    „Cele două victime, cei doi copii, în vârstă de 10 şi 14 ani, au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe cu hipotermie. Aveau temperatura corpului între 13 şi 14 grade ambele victime. Conform procedurilor pe care le avem, s-au început manevrele de resuscitare şi s-a readus temperatura corpului la cea normală, adică 36 de grade. Dar, din păcate, cu toate eforturile medicilor, s-a epuizat tot ceea ce se poate face, în jurul orei 03.00 s-a declarat decesul celor doi copii. A fost aici o echipă întreagă de specialişti care s-a străduit din răsputeri să facă ceva pentru cei doi copii, dar nu s-a putut”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Constantin Demian.


    Reamintim că o adevărată tragedie s-a produs joi la Santău, unde doi fraţi minori şi-au pierdut viaţa într-un pârâu după ce gheaţa s-a rupt sub ei. Pompierii şi ambulanţierii s-au străduit să-i readucă pe cei doi fraţi în simţiri, însă în cele din urmă au trebuit să constate decesul lor. Cei doi fraţi, în vârstă de 10, respectiv 14 ani, au plecat încă înainte de amiază să se dea pe derdeluş pe pârâul îngheţat din apropierea localităţii Santău. Cum nu i-a văzut de dimineaţă, unul dintre părinţi a plecat să-i caute la vale, unde i-a găsit zăcând pe cei doi. În acel moment, în jurul orei 17.30, a solicitat prin intermediul apelului de urgenţă 112 ajutorul pompierilor.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE