More

    Poliţişti locali pe salarul minim pe economie

    minim

    Circa jumătate din angajaţii Poliţiei Locale Satu Mare au probleme financiare serioase. Mai exact, peste 40% din poliţiştii locali încasează lunar doar 640 de lei. Afirmaţia le aparţine primarului municipiului Satu Mare, Dorel Coica, şi directorului Poliţiei Locale Satu Mare, Ioan Precup. Edilul şef sătmărean a precizat că nu este normal ca un angajat al Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare să câştige cât 15 poliţişti locali, motiv pentru care va face demersuri pentru a asigura o bază legală în vederea creşterii cuantumului salarial la Poliţia Locală.

    Poliţiştii locali, plătiţi mai prost decât un vânzător
    Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a precizat că nu este normal ca peste 40% din poliţiştii locali să câştige salariul minim pe economie, în timp ce angajaţii Ministerului de Interne, fie poliţişti fie jandarmi, să câştige de până la patru ori mai mult. Edilul şef a precizat că va face demersuri pe lângă Guvernul României pentru a îndrepta această situaţie. Dorel Coica nu a uitat nici de angajaţii Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale, precizând că nu este normal ca între angajaţii unor servicii aflate în subordinea Consiliului Local să fie diferenţe salariale majore. „Nu este normal ca un angajat de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale să câştige cât 15 poliţişti locali. Poliţiştii locali merg zi şi noapte pe teren, se expun unor pericole. Vom încerca să găsim o soluţie pentru a le majora salariile. Probabil că cei de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale muncesc 24 de ore din 24, de aceea au aceste salarii”, a declarat ironic primarul municipiului Satu Mare.

    Salariu insuficient, criză de personal
    Directorul Poliţiei Locale Satu Mare, Ioan Precup, a declarat că din cele 150 de posturi prevăzute în organigramă, doar 103 posturi sunt ocupate în prezent, înregistrându-se o lipsă de 47 de cadre. În pofida salariilor destul de mici, Ioan Precup a precizat că s-a reuşit angajarea unui număr de 24 de persoane. Cu toate că se confruntă cu o lipsă acută de personal, numărul acţiunilor şi numărul sancţiunilor a crescut semnificativ. „Se observă că la sfârşitul anului 2014 exista un deficit de 47 de cadre, din care patru de conducere şi 43 de execuţie. Cu toate acestea, comparativ cu anii precedenţi se observă o creştere a numărului de sancţiuni contravenţionale aplicate cu 68,08%”, a spus Ioan Precup.

    „Sistemul big brother funcţionează”
    Ioan Precup a precizat că sistemul de monitorizare video a străzilor din municipiul reşedinţă de judeţ funcţionează şi deja sunt rezultate, completând că se vor mai amplasa un număr de 73 de astfel de camere în acest an. „În cele trei luni de funcţionare în anul 2014, prin exploatarea acestui sistem de către Poliţia Locală s-au constatat 468 de fapte antisociale, infracţiuni, nereguli sau abateri. În 2015, acest sistem va fi extins cu încă 73 de camere de supraveghere, un sistem performant de comunicare şi un sistem de coordonare şi monitorizare prin GPS a activităţii poliţiştilor locali”, a spus Ioan Precup.

    Poliţia Locală, în locul Poliţiei de Frontieră
    Deşi Consiliul Local Satu Mare i-a alocat Poliţiei Locale un spaţiu în clădirea în care funcţionează în prezent extensia Universităţii Babeş-Bolyai, primarul Dorel Coica susţine că locul Poliţiei Locale ar fi în actualul sediu al Poliţiei de Frontieră, instituţie care ar trebui să se mute în afara oraşului, mai exact în Petea, este de părere edilul şef sătmărean. „Eu am fost militar de carieră timp de 25 de ani şi vă spun în această calitate că locul Poliţiei de Frontieră nu este în municipiul Satu Mare. Ei au acea clădire de la Petea care nu este folosită. Locul Poliţiei de Frontieră este în afara oraşului. În actualul sediu al Poliţiei de Frontieră ar trebui să se mute Poliţia Locală. Nici nu ar mai trebui să se investească nimic, pentru că totul e compartimentat pentru o astfel de activitate. Voi face toate demersurile necesare în acest sens”, a spus Dorel Coica.

    Obiective pentru acest an
    Ioan Precup a precizat că anul trecut s-a reuşit implementarea proiectului de supraveghere video a municipiului Satu Mare, obţinerea unui nou sediu, respectiv dotarea cu trei autoturisme noi şi cu tehnică necesară. Pentru acest an, conducerea Poliţiei Locale îşi propune să „organizeze acţiuni ferme pe toate domeniile de activitate”, „angajarea a 15 poliţişti locali”, „trimiterea la cursul de formare iniţială a poliţiştilor locali angajaţi în 2014”, „semnarea contractului şi finalizarea proiectului cu finanţare europeană Sistem informatic de automatizare şi management al activităţii Poliţiei Locale”, „finalizarea lucrărilor la poligonul de tir”, respectiv „amenajarea noului sediu”.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE