More

    Buget local de 51,5 milioane lei la Carei

    consiliu

    Adoptarea bugetului local pe anul în curs a fost cea mai importantă temă a şedinţei de ieri a Consiliului Local Carei. Din punct de vedere valoric, bugetul local careian pe 2015, cu venituri de 51.513.360 lei, este mai mic cu aproximativ 15 milioane lei faţă de bugetul record de anul trecut.

    Diminuarea se explică prin faptul că bugetul de anul trecut a inclus finanţările pentru numeroasele proiecte din fonduri UE, precum şi sumele alocate de la bugetul central pentru realizarea unor investiţii importante. În schimb, s-a prognozat o creştere de circa 10% la capitolul de venituri proprii, stabilite la nivelul sumei de 22,556 milioane lei. La capitolul cheltuieli, aproape jumătate din buget a fost alocat învăţământului, respectiv suma de 19,938 milioane lei. De asemenea, bugetul acoperă plata ratelor pentru împrumuturi, ne-a declarat city-managerul Beko Tamas, adăugând că anul curent este cel mai dificil din punctul de vedere al dobânzilor. În buget, pentru capitolul “Datoria publică” este alocată suma totală de 990.000 lei.

    Pentru cultură, recreere şi religie a fost alocată suma de 8,128 milioane lei. “Este un buget care va asigura funcţionarea fără probleme a Primăriei şi a instituţiilor subordonate”, a adăugat Beko Tamas. În acest an, pe baza unei administrări echilibrate, vor putea fi pregătite proiectele pentru noul ciclu financiar al UE. Administraţia locală careiană speră să atragă din nou finanţări importante, astfel încât municipiul Carei să aibă din nou un buget record, la fel ca în 2014, a adăugat city-managerul Beko Tamas. În cadrul discuţiilor legate de buget, primarul Eugen Kovacs a declarat că, peste patru-cinci ani, Careiul va deveni un oraş de nivel european. În acest scop, trebuie să se obţină noi finanţări, respectiv să fie pregătite noi proiecte. În pofida celor patru voturi împotrivă ale consilierilor liberali, proiectul de hotărâre a fost adoptat în şedinţa de ieri.

    Consilierii locali au mai votat ca dr. Nemethi Janos să devină cetăţean de onoare al municipiului, în timp ce Czikker Andras şi Titus Doboş vor primi premii de excelenţă. De asemenea, consilierii au decis ca o stemă aprobată din punct de vedere heraldic să fie propusă ca stema oraşului.
    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE