More



    Planetariul Baia Mare, una dintre cele mai importante atracţii turistice, culturale şi ştiinţifice din judeţul vecin

    Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România (1 iulie 1969) şi unicul din această regiune a ţării, este, de mai bine de patru decenii, destinaţia predilectă a publicului şcolar, a celui turistic şi a comunităţii locale. De la 1 iulie 2014, Planetariul Baia Mare a revenit la numele său iniţial de COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE. Este un centru cultural-științific de popularizare a astronomiei, aflat în subordinea Consiliului Județean Maramureș, funcționând ca instituție de sine stătătoare, de la 1 iulie 2014 – pe strada George Coșbuc, nr.16 din municipiul Baia Mare, județul Maramureș.


    Începând cu 20 martie 2015, a fost dat în folosinţă cel mai modern echipament de planetariu din România – proiectorul stelar Zeiss Skymaster ZKP4 – proiector opto-mecanic asistat digital, beneficiar al tehnologiei LED, cu cea mai mare claritate a câmpului stelar, un salt tehnologic imens faţă de vechiul proiector ZKP1. Între anii 1969 – 1989, instituţia a fost sub coordonarea succesivă a Consiliului Popular Judeţean şi apoi a celui local, după Revoluţia din anul 1989, fiind ataşată Muzeului Judeţean Maramureş, iar în perioada 2006 – 2014 a fost secţie de specialitate în cadrul Muzeului de Mineralogie din Baia Mare Începând cu 1 iulie 2014 – Planetariul şi Observatorul Astronomic Baia Mare este o secţie în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare, care funcţionează sub directa coordonare a Consiliului Judeţean Maramureş. Este una dintre cele mai populare instituţii de profil din România, cu activităţi cultural-ştiinţifice dedicate audienţei generale dar în special publicului din mediul educaţional — activităţi ce cuprind demonstraţii în cupolă, expoziţii, observaţii astronomice, proiecţii de filme documentare, ateliere practice de astronomie, activităţi educaţionale, workshop-uri şi prelegeri tematice personalizate. Spectacolul de planetariu, sau demonstraţia de planetariu – oferă prezentări sugestive, simulări şi demonstraţii ale unor mişcări şi fenomene de pe bolta cerească, posibilităţile în această privinţă fiind aproape nelimitate.

    Este o „maşină a timpului”, ce ne poate duce în trecut sau în viitor, putem privi cerul din orice punct al sistemului solar, putem asista la evenimente astronomice celebre şi multe altele … limita fiind doar imaginaţia! Planetariul şi Observatorul Astronomic din Baia Mare este organizat pe o suprafaţă de 350 m², având ca spaţii utile domul planetariului cu proiectorul (cupola cu diametrul de 8 m şi o capacitate de 50 de locuri) în care sunt realizate demonstraţii cu ajutorul proiectorului stelar ZKP-1, observatorul astronomic cu un hol circular în jurul sălii observatorului, în care sunt organizate expoziţii şi activităţi cultural — educaţionale, Holul Observator şi Holul Planetariu în care este organizată expoziţia permanentă “Universul în Mileniul III” şi sala multifuncţională „Găvrilă Tomoiagă” — sală de conferinţe, spectacole (capacitate 100 locuri) în care sunt organizate de asemenea activităţi educaţionale (sală proiecţii video şi atelier multimedia) şi care găzduieşte din 18 mai 2010 expoziţia permanentă „Sistemul Solar”. Astromagazinul este organizat în holul de la intrare, începând cu sfârşitul anului 2009 şi comercializează în regim de consignaţie telescoape, binocluri, hărţi stelare, cărţi poştale şi semne de carte 3D, postere, afişe, alte publicaţii.

    În curtea planetariului se organizează cu frecvenţă aproximativ lunară, sau pentru evidenţierea unor fenomene astronomice, observaţii astronomice. Planetariul Baia Mare are în patrimoniu şi o valoroasă colecţie de timbre cu tematică astronomică, respectiv „Omul în spaţiul extraterestru”, album filatelic ce cuprinde aproape 700 de timbre şi a fost realizat de un reputat filatelist băimărean şi pasionat de astronomie, prof. Aurel Feştilă. Planetariul face o figură frumoasă şi în universul virtual. Sectorul expoziţional cuprinde expoziția de bază ”Sistemul Solar”, expoziția permanentă ”Obiecte DeepSky în Catalogul Messier”, expoziţia ”Momente Solare – fotografii de Ilie Tudorel”, expoziția obiect de istorie a planetariului, în care este conservat proiectorul ZKP1 semi-funcțional, expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale” *(expoziție virtuală pe panouri digitale) și alte expoziții temporare (2014 – expoziția artistică școlară Universul Meu – ediția II, cu inspirație astronomică; expoziția ”Simboluri Astrale în Arhitectura Tradițională Maramureșeană” – fotografii de Ilie Tudorel; ”Momente Astrale” – fotografii de Ilie Tudorel; ”Windows2Universe – expoziție digitală multimedia). Expozițiile digitale multimedia sunt cuprinse într-un sector expozițional nou, subsecvent, DIGITARIUM. Biblioteca de specialitate cuprinde un fond de carte de specialitate și de introducere în astronomie, astrofizică și astronautică. Cărțile nu se împrumută acasă. Fondul de carte este în dezvoltare, urmând a fi îmbogățit.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE