More


  „CĂLĂUZA” – Expoziția cursanților Școlii de Arte coordonați de prof. Cristina Busuioc

  - Advertisement -

  Muzeul de Artă din Satu Mare este și mai frumos în aceste zile, după vernisajul expoziției „CĂLĂUZA”, prin lucrările realizate de cursanții clasei de arte plastice de la Școala de Arte coordonați de prof. Cristina Busuioc. Aceasta a reușit, într-un timp foarte scurt, să formeze un mare și valoros grup de artiști, de toate vârstele, ambițioși și foarte creativi. O dovedesc de altfel și premiile obținute la două concursuri naționale, la Brăila și Sibiu, în doar trei luni de când clasa este condusă de prof. Cristina Busuioc. Despre „CĂLĂUZA”, această primă expoziție din 2021, au vorbit la vernisaj Daniela Bălu din partea Muzeului Județean, Mircea Deac din partea Școlii de Arte și, bineînțeles, Cristina Busuioc.

  Cele 69 de lucrări expuse în aceste zile la Muzeul de Artă sunt creațiile a 22 de cursanți pregătiți la Școala de Arte de prof. Cristina Busuioc și anume: Teodora Ardelean, Aida Babici, Maria Barbu, Ileana Blidar, Melania Bonea, Chiara Bracci, Francesca Bradeanu, Antonio Busuioc, Ingrid Cengher, Miriam Chereji, Veronica Cizmar, Lavinia Dragalău, Doina Indrea, Jozsef Kovacs,Istvan Matecsa, Yannis Pap-Pelecaci, Robert Pristopan, Noemi Petka, Raluca Poptile, Eliza Radu, Patricia Radu, Angela Tara.

  Dar iată cum îi descrie Cristina Busuioc pe elevii săi, prin lucrările acestora:

  Teodora Ardelean, povestește cu o viziune infantilă joaca ei descoperită la umbra copacului în maniera Klimt.

  Aida Babici, reușește să rămână ingenuă abordând culori pure, prezentându-ne personaje agățate în zona visului suprarealist.

  Maria Barbu, ne surprinde prin profunzimea tonurilor calde ce se adaugă studiului symbolist.

  Ileana Blidar, încearcă să-i atribuie lui Paul Gauguin un omagiu, reclădind pictural un Christ Galben, ducându-ne visual în nordul Franței, unde femeile bretone sunt adunate pentru rugăciune.

  Melania Bonea, suprarealistă fără nici o îndoială, își transpune în vizual provocările: le frământă, le modelează și le ”strigă” într-o cromatică expresionistă.

  Chiara Bracci, aflată la limita dintre ingenuu și o realitate care a trecut prin sensibilitatea ei, reușește să își păstreze farmecul și prospețimea ducându-ne discret așa cum este ea, într-o lume în care îți vine să poposești.

  Francesca Bradeanu, profundă, manieristă, ne invită într-un final spre o Călăuză hipnotică gata să ne provoace trăiri confuze.

  Antonio Busuioc, îmbină culoarea cu grafismele creând un dialog între două lumi: una caldă familială și una rebelă a street art-ului.

  Ingrid Cengher, ne conduce în lumea ei unde poveștile sunt spuse la gura sobei, cu o pisicăblândă, într-o căsuță discretă departe de lumea agitată.

  Miriam Chereji, este o curajoasă ce reușește să redea prin cromatică și desen o atmosferă veselă surprinsă în universul copacului ca simbol al vieții.

  Veronica Cizmar, are naivitatea pură a copilului, nu pune nimic la îndoială, pictează așa cum simte și pictează bine.

  Lavinia Dragalău, optimistă, cu capacitatea de a explora zonele unei lumi interioare,ne ilustrează un refugiu imaginar metafizic.

  Doina Indrea, exprimă în lucrările ei cu prioritate sentimentul și sensibilitatea specifică întoarcerii în trecut, acolo unde domnește armonia și pacea familiei.

  Jozsef Kovacs, este un minimalist ce apelează laun proces rational si simplu, rezultatul putând fi cu usurință remarcat. El utilizează simboluri și ne propune un soi de șaradă care să ne conducă la ideea lui.

  Istvan Matecsa, folosește culori dramatice pentru a -și ilustra eul interior, în trăirile lui se zbate o revoltă gata de combustie.

  Yannis Pap-Pelecaci,cu siguranță un spirit inovativ,gata să ne cufunde într-o lume pe care noi adulții o banalizăm, Yannis e o flacără ce luminează acea parte din noi ascunsă și care ne smulge din când în cand acel zâmbet șăgalnic.

  Robert Pristopan, face ce vrea el cu pensula și culorile, în sensul bun, pentru el dicteul de la ochi la mână este facil, lucrările lui sunt pline de culoare, explozive și convingătoare.

  Noemi Petka, îmbină abstractul cu figurativul atât cât să transmită un mesaj simplu, sincer și sfătuitor.

  Raluca Poptile, ne propune o imagine onestă, desprinsă parcă din sfaturile Micului Prinț ”limpede nu vezi decât cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii.”

  Eliza Radu, ne povestea că ea scrie o carte de povești…. cartea pentru ea poate deveni un refugiu gata să ni-l prezinte, să ni-l recomande, Eliza este un copil cu veleități de sfătuitor.

  Patricia Radu, este o gânditoare, ea chibzuiește fiecare element vizual aflat în compozițiile pe care le construiește. Armonia este definiția care o ghidează în demersul ei artistic.

  Angela Tara, se folosește (ne arată asta și nouă) de pictură pentru a respinge tendința unor frământări obscure prezente în societatea în care ne putem afla la un moment dat.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img