Începutul acestui an a fost sumbru pentru Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare. Doctorul în muzică Danil Răceu trecea la cele veșnice cu o zi înainte de a împlini 62 de ani. Danil a fost primul violonist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Dinu Lipatii timp de 30 de ani din cei 40 petrecuți în mediul cultural sătmărean. El a coordonat și supravegheat orchestra în tot acest timp având și rolul de a înlocui dirijorul în cazuri excepționale. Într-un cuvânt el a fost concertmaistru.
La nici 5 luni distanță de despărțirea de concertmaistru, colegii săi au simțit nevoia să-și readucă aminte de învățămintele maestrului și ne oferă joi, 9 iunie, de la ora 18,30, pe scena instituției de cultură sătmărene, un „Concert in memoriam Dr. Danil Răceu”. Pentru acest concert sunt valabile abonamentele cu nr. 44.
Theo Wolters, dirijorul acestui concert, s-a născut în Țara de Jos (Olanda), în 1955. La o vârstă fragedă a început să cânte la trompetă cu trupa locală, al cărei dirijor era tatăl său. Ulterior a studiat trompeta la Conservatoriul din Maastricht și a absolvit cu distincție. În timpul studiilor, a fost prima trompetă la Orchestra Filarmonică Overijssel și Orchestra Filarmonică Essener din Germania, între 1975 și 1979. Din 1979 a lucrat pentru Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam până în 2008. În același timp, a urmat cariera de orchestră a luat lecții de dirijor de la Pieter Stalmeier și Roberto Benzi.
Ca solist nu putea fi altcineva decât fiul lui Danil, violonistul Vlad Răceu, despre al cărui talent și a cărui carieră am mai scris în aceste pagini. Concertul debutează cuThe Lark Ascending, o lucrare scurtă, într-o singură mișcare, a compozitorului englez Ralph Vaughan Williams, inspirată din poemul cu același nume din 1881 al scriitorului englez George Meredith. A fost inițial pentru vioară și pian, finalizată în 1914, dar nu a fost interpretată până în 1920. Compozitorul a reelaborat-o pentru vioară solo și orchestră dupăprimul război mondial. Această versiune, în care lucrarea este cunoscută în principal, a fost interpretată pentru prima dată în 1921. Este subtitrată „A Romance”, un termen pe care Vaughan Williams l-a favorizat pentru muzica lentă contemplativă.
Lucrarea a câștigat o popularitate considerabilă în Marea Britanie și în alte părți și a fost mult înregistrată între 1928 și astăzi.
Fratres pentru vioară, orchestră de coarde și percuție (1992), lucrarea compozitorului estonian Arvo Pärt, va fi a doua audiție a celor ce vor fi prezenți în sala filarmonicii sătmărene, iar în ultima sa parte concertul se va încheia cu „Simfonia nr. 6, Patetica, în si minor” a celebrului Piotr Ilici Ceaikovski.
Săptămâna muzicală pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti va debuta însă marți, 7 iunie, de la ora 18,30, cu un „Concert cameral” în care sunt valabile abonamentele cu nr. 43 și în care ne vom reîntâlni cu „Sonata pentru flaut și pian” a lui Constantin Silvestri, „Introducere și allegro pentru flaut solo” a lui Dinu Lipatti, „Sonatina pentru flaut și pian” a lui Henri Dutilleux și „Syrinx pentru flaut solo” a lui Claude Debussy. La flaut vom avea ca invitată pe solista Ada Trandafir, urmând ca la cele două compoziții unde este implicat și pianul să fie însoțită de Daniela Petran.