More

    Satu Mare, capitala medicinei veterinare

    veterinari

    Veterinarii sătmăreni au sărbătorit ieri Ziua Naţională a Medicului Veterinar. Peste 140 de veterinari au fost prezenţi la manifestările organizate cu această ocazie de Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari, filiala Satu Mare, împreună cu Colegiul Medicilor Veterinari şi Direcţia Sanitar Veterinară.

    Pentru a marca Ziua Naţională a Medicului Veterinar, la Satu Mare a fost organizat simpozionul cu titlul „Supravegherea Sanitar Veterinară a Efectivelor de Animale”. Circa 100 de veterinari sătmăreni au fost prezenţi la cursul de pregătire continuă susţinut de către conferenţiarul doctor Gavril Giurgiu, care a inclus prezentarea noutăţilor din domeniul prelevării, recoltării şi conservării probelor de laborator. Prezent la seminar, în dublă calitate, de viceprimar şi de preşedinte al Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din Satu Mare, Radu Roca a declarat că astfel de prelegeri susţinute de profesorii universitari sunt foarte importante „pentru că permit diseminarea informaţiilor şi noutăţilor din domeniu”. Tot în cadrul simpozionului au mai fost prezentate şi ultimele medicamente apărute în medicina veterinară de către firmele de profil.

    După o pauză de cafea, a urmat deschiderea festivă a evenimentului. La manifestare, pe lângă veterinarii sătmăreni, au mai luat parte şi 16 colegi veterinari din ţară. Autorităţile locale şi judeţene au fost şi ele prezente pentru a ura „La Mulţi Ani” tuturor celor care practică această profesie. Prefectul Eugeniu Avram a îndemnat la unitate în cadrul breslei, iar vicepreşedintele Consiliului Județean, Mircea Govor, a conchis că prin desfăşurarea activităţilor specifice, „medicii veterinari au de fapt grijă de sănătatea tuturor” şi că „crescătorii de animale nu s-ar descurca fără veterinari”. Cuvinte de mulţumire, dar şi de apreciere au venit şi din partea viceprimarului Radu Roca. “Profesia de medic veterinar se dovedeşte a fi trainică şi cu siguranţă va exista şi în viitor într-o continuă dezvoltare. Atuul nostru principal a fost întotdeauna unitatea şi solidaritatea profesiei”, a spus Roca, în cuvântul său, încheind cu felicitări adresate medicilor veterinari pentru sârguinţa pe care o depun în realizarea meseriei și un călduros “La mulţi ani!”.

    Totodată, Radu Roca a dat citire mesajului preşedintelui Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, Horaţiu Olaru. În continuare, directorul DSVSA Satu Mare, Corneliu Ceică, a transmis felicitările directorului Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu. Ziua s-a încheiat cu o masă festivă la care au participat 140 de medici veterinari de liberă practică, dar şi angajaţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare.

    În 1994, ziua de 15 mai a fost aleasă pentru a sărbători anual Ziua Medicilor Veterinari. Data marchează momentul în care domnitorul Ioan Cuza a înfiinţat, prin decret, “Şcoala de Medicină Veterinară”. Aceasta a funcționat pentru început în cadrul “Şcolii de Medicină şi Farmacie”, înființată de Carol Davila.

    Silvia Spanciu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE