More

    Luna noiembrie, plină de evenimente culturale la Zalău

    În perioada 6 – 7 noiembrie Primăria Municipiului Zalău şi Casa Municipală de Cultură Zalău organizează prima ediție a Festivalului Naţional de Folclor ”Cânt şi joc pe plai străbun”. Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 13.00, va avea loc un atelier de creaţie pentru copii şi tineri la Casa Municipală de Cultură Zalău. Joi, 7 noiembrie, de la ora 18.00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău vor evolua Ansamblul Folcloric de Copii şi Tineret ”Columna” din Zalău, Ansamblul Folcloric ”Csurgo” din Aluniş – judeţul Mureş, Ansamblul Folcloric ”Balada” din Bistriţa, Ansamblul Folcloric Studenţesc ”Mărginimea” din Sibiu, Ansamblul Artistic Profesionist ”Porolissum” din Zalău şi Ansamblul Artistic Profesionist ”Crişana” din Oradea. De asemenea, își vor da concursul și soliştii vocali Denisa Mirişan, Ioana Lazăr, Daniela Stoica, Deisa Buzgău, Alina Ceuca, Nelu Cucură, Alexandru Motogna, Petre Petruse, Traian Stoiţa, Sebastian Stan, Aurora Moga Popovici, Rodica Pop Seling, Ileana Domuţa Mastan, Vasile Coca, Luminiţa Tomuţa, Simona Costin, Cornel Borza şi Leontin Ciucur. Intrarea la festival se face doar pe bază de invitaţii, care se pot procura de la sediul Casei Municipale de Cultură Zalău.

    Tot în 7 noiembrie, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău va organiza Conferinţa – Schimburi comerciale în epoca bronzului. Mărturii arheologice din zona Sălajului. Prezintă cercetător ştiinţific dr. Ioan Bejinariu. Locul de desfășurare – Muzeul de Artă ”Ioan Sima”.
    În 8 noiembrie are loc masa rotundă – Impactul factorilor de mediu asupra degradării patrimoniului mobil din sălile de expoziție sau depozite – eveniment organizat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în colaborare cu specialiştii de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Întâlnirea va avea loc la Muzeul de Artă ”Ioan Sima”.
    Pe 13 noiembrie, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău invită iubitorii de artă la ”Vânătoarea şi pescuitul de-a lungul timpului”, o expoziţie realizată în colaborare cu Muzeul Naţional ”Brukenthal” din Sibiu. Vernisajul are loc începând cu orele 14.30 la Secţia de Istorie ”Vasile Lucăcel”.
    În perioada 15 – 16 noiembrie are loc a treia ediție a Festivalului Județean de Teatru pentru Elevi. Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, cu sprijinul companiei Tenaris Silcotub, organizează, în perioada 15-17 noiembrie 2013, a treia ediție a Festivalului Județean de Teatru pentru Elevi. Concursul își propune educarea tinerilor pentru formarea unui comportament adecvat în sălile de spectacole, atât în calitate de spectator, consumator al actului cultural, cât şi în postura de creator al acestuia; descoperirea de noi talente în domeniul artei interpretative şi favorizarea de opţiuni profesionale (actorie, regie, scenografie, teatrologie) în rândul elevilor; păstrarea portului popular şi a obiceiurilor populare. Concursul se adresează tuturor elevilor din şcolile gimnaziale şi liceele/grupurile şcolare din județul Sălaj. La concurs pot participa trupe de teatru din şcoli generale (clasele V-VIII) şi licee sau grupuri şcolare (clasele IX-XIII) care sunt înscrise într-o instituţie de învăţământ preuniversitar, acreditată. Locul de desfăşurare: Sala ”Dialoguri europene” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj din Zalău, Piața 1 Decembrie 1918, nr. 11. Festivalul se va desfăşura pe două secţiuni:
    ■ Secţiunea teatru popular: în data de 15 noiembrie 2013, ora 10.00;
    ■ Secţiunea teatru dramatic: în data de 16 noiembrie 2013, ora 9.30, trupele de teatru din școlile gimnaziale (clasele V-VIII);
    – în data de 17 noiembrie 2013, ora 9.30, trupele de teatru din licee, grupuri școlare (clasele IX-XIII).
    Repertoriul, specia şi regia nu sunt impuse de organizatori, fapt care face posibilă prezenţa unei palete largi de activităţi teatrale, în limba română şi în limba maghiară. Trupele de teatru ale elevilor îşi pot alege ca repertoriu piese din dramaturgia naţională sau universală, clasică sau contemporană. Sunt acceptate şi spectacole colaj, coupe, teatru experimental, music-hall, pantonimă, animaţie. Spectacolele vor fi evaluate de un juriu format din specialişti.
    Pe 18 noiembrie – are loc expoziția ”Artă și meșteșug în epoca regatului dac. Artefacte de os și corn”, realizată de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi itinerată de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Orele 14.30 – Muzeul de Artă ”Ioan Sima”.
    Pe 19 noiembrie, de la ora 18.00, are loc un concert extraordinar susţinut de Orchestra Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Zalău, Casa Municipală de Cultură Zalău în parteneriat cu Clubul Rotary Zalău.
    În perioada 20 – 22 noiembrie, Primăria Municipiului Zalău și Casa Municipală de Cultură Zalău organizează ”Zilele teatrului pentru copii” – ”Cartea cu poveşti”, ediţia a XXI-a, cu participare interjudeţ

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE