More

    Coşurile de fum neprotejate produc noi victime

    incendiu

    Cu toate că Instituţia Prefectului a solicitat de mai bine de doi ani autorităţilor locale să identifice soluţii pentru sprijinirea proprietarilor de case în vederea evitării producerii unor incendii, se pare că acţiunea bate pasul pe loc. În aceste condiţii, incendiile produse din cauza coşurilor de fum neîntreţinute continuă să apară pe bandă rulantă, iar multe evenimente se lasă chiar cu victime omeneşti.

    Proprietarul a suferit arsuri grave
    Angajaţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” Satu Mare au fost anunţaţi ieri, la ora 02.34, despre izbucnirea unui incendiu la acoperişul unei case de locuit, din localitatea Satu Mare, situată pe strada Amaţiului. La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Satu Mare, care au intervenit cu trei autospeciale.

    În urma incendiului proprietarul a suferit arsuri la nivelul membrelor superioare şi la nivelul feţei, fiind preluat de către un echipaj de prim ajutor SMURD, care i-a acordat îngrijiri la faţa locului şi a fost transportat şi predat Unităţii de Primiri Urgenţe Satu Mare.

    Casele din jur au fost salvate
    Pompierii au ajuns la locul intervenţiei la ora 02.39 şi au constatat că ardea acoperişul casei, cu pericol de propagare la întreaga casă de locuit. Incendiul a fost lichidat la ora 06.09. Au ars construcţia din lemn a acoperişului, mobilierul din cinci încăperi, tavanul din scândură, pe aproximativ 120 metri pătraţi. S-au degradat şase geamuri termopan, cinci uşi de interior, zugrăveala de pe pereţi, parchetul de la etaj şi parter şi aproximativ 4.000 de bucăţi de ţiglă.

    Pompierii trag un semnal de alarmă
    Specialiştii din cadrul ISU au stabilit cauza incendiului ca fiind un coş de fum neprotejat termic faţă de materiale combustibile. “Pentru evitarea evenimentelor nedorite, recomandăm cetăţenilor care utilizează, pentru încălzirea locuinţelor, centrale termice pe lemn ori mijloace de încălzire având ca sursă combustibilă lemnul să ia următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor: verificarea stării de funcţionare a aparatelor şi mijloacelor de încălzire pe lemn; verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului de depunerile de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare”, se arată într-un comunicat de presă remis de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” Satu Mare.

    Prefectul a cerut verificarea coşurilor de fum
    Prefectul Eugeniu Avram a cerut încă din cursul anului 2014 identificarea unor soluţii pentru evitarea unor astfel de evenimente grave. Şi asta după ce a fost informat că din statistica evenimentelor rezultă creşterea numărului de incendii produse la gospodăriile populaţiei ca urmare a neîntreţinerii corespunzătoare a coşurilor de fum. Pentru prevenirea unor asemenea evenimente, prefectul a subliniat necesitatea acordării unei atenţii deosebite verificării mijloacelor locale de încălzire – sobe cu sau fără acumulare de căldură, precum şi verificării, reparării şi curăţării coşurilor de evacuare a gazelor de ardere, eliminarea improvizaţiilor sau dezafectarea coşurilor de fum care nu respectă condiţiile tehnice.
    Având în vedere cauzele enumerate, prefectul Eugeniu Avram a precizat că se impune ca la nivelul unităţilor administrativ – teritoriale şi a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă să se stabilească de îndată măsuri care să limiteze numărul evenimentelor, evitarea pierderii de vieţi omeneşti şi bunuri materiale. Prefectul le-a solicitat primarilor să dispună organizarea şi executarea prin serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă, controlul respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile populaţiei. Totodată, a solicitat ca acolo unde nu există servicii de coşerit să se treacă la organizarea acestuia sau să se încheie contracte cu firme autorizate, inclusiv cu sprijin financiar din partea administraţiei locale pentru familiile nevoiaşe.

    Robert Marcus

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE