More

    Cod galben de ploi în 12 judeţe din ţară

    cod galben de ploi la satu mare

    Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit avertizarea cod portocaliu de inundaţii, valabilă pentru râuri din nouă judeţe, până marţi, la ora 10.00, în paralel fiind în vigoare şi un cod galben de inundaţii.

    Aproximativ 2.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi au intervenit în sprijinul populaţiei din zonele afectate de inundaţii, în ultimele 24 de ore, 162 de persoane fiind evacuate, în timp ce doi oameni şi-au pierdut viaţa, a anunţat luni Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

    Potrivit unui comunicat de presă emis de MAI, în ultimele 24 de ore au fost emise 30 de avertizări de fenomene meteorologice periculoase, în urma cărora au fost mobilizaţi aproximativ 2.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi în zonele de risc pentru populaţie. 162 de persoane au fost evacuate preventiv, fiind cazate la rude sau în spaţii amenajate de autorităţile locale, precizează instituţia.

    Din cauza furtunilor puternice, două persoane şi-au pierdut viaţa. În judeţul Mureş un minor a murit după ce un copac a căzut peste un autoturism în care se aflau cinci persoane, dintre care trei erau copii. O altă persoană şi-a pierdut viaţa după ce a fost lovită de un fulger, în judeţul Timiş.

    Cod galben în judeţul Satu Mare
    Atenţionarea de cod galben intrat în vigoare luni, la ora 14.00, este valabilă până marţi la ora 11.00, interval în care meteorologii anunţă instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ şi disconfort termic în 12 judeţe.

    Judeţele vizate sunt : Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Alba, Hunedoara, Timiş, Covasna, Gorj, Mehedinţi.

    În intervalul menţionat, în Banat, Crişana, Maramureş, precum şi în vestul Transilvaniei şi al Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 50 l/mp, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie.
    Potrivit meteorologilor, în restul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse şi la intensitate mai redusă. Din după-amiaza zilei de luni, 20 iunie, în sudul, estul şi local în centrul ţării disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE