More

    Ia, mereu vie!

    ie

    Cu ocazia zilei universale a iei româneşti, Muzeul Judeţean Satu Mare a susţinut ieri un colocviu cu tema “Tradiție și modernitate în reprezentările patrimoniului material și imaterial. Ia și sărbătorile românilor”. Invitat special, dar şi cea care a conferenţiat, a fost doamna dr. Doina Dascălu Ișfănoni, istoric de artă, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București, expert al Ministerului Culturii în Comisia pentru Salvgardarea Patrimoniului Național Imaterial.

    Pentru câteva momente, cămaşii româneşti, respectiv iei, i-a fost manifestată o prețuire deosebită.

    “Evenimentul pe care astăzi l-am dedicat sărbătoririi cămăşii româneşti este dedicat făuritoarelor de frumuseţe, care sunt femeile. Dacă înaintaşele noastre au fost în stare să facă tot ceea ce vedeţi, respectiv aceste cămăşi, cred că trece prin sufletul fiecăreia dintre noi acel fior de respect, de uimire, de bucurie. Indiferent de condiţiile în care au trăit, exemplu fiind lipsa curentului electric, acestea au fost ajutate de soare ca să numere fir cu fir pânza ţesută şi să realizeze această minunată broderie, care este unică pe mapamond”, a spus Doina Dascălu, istoric de artă.

    În cadrul evenimentului a luat cuvântul directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop, dar şi Daniela Bălu, directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare, care au susţinut discursuri venerabile în ceea ce priveşte tradiţia şi ia.

    Colocviul a fost organizat în colaborare cu Biblioteca Județeană și Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare.
    Ioana Simion

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE