More

    Două din trei magazine de cosmetice nu respectă legea

    cosmetice

    Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Satu Mare a efectuat o acțiune amplă de control în 15 magazine de produse cosmetice din județ. Problema pentru cumpărători este că 11 operatori economici au fost amendați. Cam așa li se respectă drepturile clienților.

    Ce au verificat inspectorii
    Comisarii instituţiei au verificat mai multe aspecte, printre care informarea consumatorilor prin etichetarea produselor cosmetice, respectarea prevederilor legale privind cerințele lingvistice de informare a consumatorilor prin etichetarea produselor cosmetice, traducerea și redactarea lor în limba română, respectarea prevederilor legale privind verificarea încadrării produselor cosmetice în data de minimă durabilitate specificată – DMD. S-a mai verificat respectarea prevederilor legale privind asigurarea îndeplinirii condițiilor de depozitare astfel încât să nu fie afectată conformitatea produselor cosmetice cu cerințele Reg. 1223/2009, respectiv respectarea prevederilor legale privind declarațiile referitoare la produs.

    Ce s-a găsit
    Nereguli constatate la produsele cosmetice: deodorant AIME COSMETICS și lac de unghii GOLDEN ROSE au fost expuse la comercializare la trei operatori economici și nu respectau prevederile legale privind etichetarea cosmeticelor, deoarece nu aveau înscrise pe ambalaje numele sau denumirea comercială și adresa persoanei responsabile cu punerea pe piață a produselor sau nu aveau pliante cu lista ingredientelor și data de minimă durabilitate.O altă problemă a fost lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare-caracterizare a produselor și informare a consumatorilor, fiind constatate la produse cosmetice din import sau cu traducere incorectă incompletă sau deloc la șapte operatori economici. La produse cosmetice de mici dimensiuni (rimel, fard pleoape, fond de ten), aveau etichetare corespunzătoare, dar toate informațiile erau înscrise cu caractere extrem de mici, imposibil de descifrat cu ohiul liber, cazuri întâlnite la patru operatori economici.

    Au fost aplicate sancțiuni contraventionale cu avertisment și amenzi în valoare de 30.000 lei. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare produse cosmetice în valoare totală de 3.050 lei.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE