More

    Primarii, băgaţi în şedinţă!

    cons-jude

    Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Pataki Csaba, le cere primarilor din judeţ să facă toate demersurile pentru a avea Planuri Urbanistice Generale (PUG) actualizate, explicând că în lipsa acestora nu se vor putea obţine finanţări europene pentru proiecte.Acesta a avut ieri, prima întâlnire cu primarii și secretarii unităților administrativ-teritoriale, în cadrul unei ședințe convocate de Prefectură.

    “Am o temă urgentă, care este temă de 20 de ani, dar fără această temă n-o să puteţi depune nici proiecte şi n-o să vă puteţi dezvolta comunităţile locale niciodată. Vorbesc de planurile de urbanism. Încercaţi să le actualizaţi, să le aveţi, altfel o să pierdeţi absolut orice şansă de a atrage un investitor, indiferent că vorbim de investiţie publică sau privată. Puneţi-vă în curat lucrurile acolo unde există, iar acolo unde nu există încercaţi să forţaţi executanţii, proiectanţii. Fără PUG-uri vă blocaţi şi dumneavoastră, dar ne blocaţi pe pe noi”, le-a spus Pataki ieri primarilor din judeţ.

    El a spus că administraţia judeţeană va pregăti un sistem informatic performant cu centralizarea planurilor din localităţi, astfel încât eliberarea autorizaţiilor să se realizeze mai repede.

    “Noi vom pune într-un sistem informatic foarte performant toate aceste PUG-uri şi reducem foarte mult perioada certificatelor de urbanism sau autorizaţiilor de construcţie, timpii necesari pentru orice investiţie publică sau privată. Aici iarăşi trebuie să lucrăm împreună, ştiu că mulţi o să spună că nu au bani, dar în 99% din cazuri nu este vorba de limita resurselor financiare, este vorba de lipsa profesionalismului acelora care ar trebui să vă satisfacă contractele semnate de multe ori în urmă cu mai bine de un deceniu. Să punem în curat partea de documentaţie pentru a porni orice investiţie. Altfel, şi dacă câştigaţi un proiect cu finanţare europeană, orice investiţie, o să vă blocaţi şi ne blocaţi şi pe noi cu investiţii de interes judeţean”, a mai spus Pataki Csaba.

    Muncă multă în următorii patru ani
    Șeful CJ Satu Mare, Pataki Csaba, a subliniat faptul că următorii patru ani de zile se va munci mult, dar nu se vor vedea foarte multe poze și reclame.

    „O să avem patru ani de muncă, unul lângă celălalt, neexistând, conform legii, nicio relaţie de subordonare între Consiliul Judeţean şi comune, oraşe. Este bine să ne vedem din când în când formal şi informal şi să facem investiţiile din judeţ în aşa fel încât să nu distrugem investiţiile proprii”, a declarat Pataki Csaba.

    Despre drumurile judeţene
    „Aș vrea să dezvolt astăzi, tema ce ne doare cel mai mult, cea a drumurilor județene. Aici sunt două categorii de drumuri, unele acoperite cu contracte prin PNDL și altele care urmează să fie întreținute prin contractul de întreținere pe timp de vară al Consiliului Județean. În ceea ce privește întreținerea drumurilor, licitația este spre final iar dacă nu sunt contestații, în data de 27 iulie vom semna contractul de întreținere pe timp de vară. Ştiu că fiecare primar o să zică să începem la el întreţinerea, o să fie imposibil dar o să încercăm să mobilizăm cât se poate de mult constructorul ca să se apuce măcar de rectificat suprafaţa existentă”, a ţinut să puncteze noul şef de la Consiliu Judeţean.

    primari

    Pataki le-a cerut primarilor să conlucreze cu CJ, pentru ca să nu fie desfăcute drumuri proaspăt asfaltate, pentru alte tipuri de lucrări. „Acolo unde știți că urmează să se reabiliteze drumurile, să ne comunicați dacă aveți planuri de investiții edilitare care prevăd spargerea drumului, fie că vreți să schimbați conducte, să băgați apa sau gaz pentru că dacă punem asfaltul nou nu o să acceptăm să venim după nici un an să îl spargem și o să vă treziți că nu o să aveți aviz de la noi pentru acele lucrări”, le-a transmis preşedintele Consiliului Judeţean primarilor prezenți în sală.

    Cristian Stan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE