More

    ŞI…IATĂ – LA SATU MARE – POEZIE DE IUBIRE!

    Oare sunt mulţi cei care pot spune că tânjesc ,,de-o viaţă” după poezia de dragoste? Eu unul, cu regret, nu am cum să afirm acest lucru. Recent la Satu Mare s-a întors acasă poeta Dana Criste şi ne-a oferit ultima sa ,,producţie”, un frumos volum de poezii de dragoste cu un generic ce te îmbie în plin sezon de vară călduroasă, ,,Desculţă prin iubire”.

    Editura ,,Eco Point”s-a întrecut pe sine, realizând cele 91 de pagini aşezate sub îmbietoarea copertă a Mariei Adriana Tinen, într-o adevărată dragoste pornită odată cu simţămintele acestui sentiment. Aşa cum spune Dana Criste, cartea a fost scrisă pentru biblioteca sufletelor noastre, iubitoare de frumos! Aş adăuga, pentru fiecare din generaţiile trecute prin viaţă, care sunt ahtiate după un pic de poezie ce aparţine acestui puternic sentiment al iubirii. Când am intrat în conţinutul cărţii, am simţit că autoarea crede cu tărie că nu şi-a făcut încă datoria faţă de ea însăşi şi faţă de semeni, faţă de neamul său, arătându-i cu sufletul pe palme, ce înseamnă iubirea pentru un suflet de om! Şi, Doamne, această Dana Criste poate să arate în totalitatea ei!,,Mi-e bine!Nesfârşit am visul/ Cu tot ce poartă el…şi vine/ Să se îndrepte şi spre tine…/ Lasă-l…să-ţi scalde necuprinsul!”.

    Cred că Dana Criste este un poet cu un destin atipic. Intră puternic în literatura fără generaţia sa, ci cu înaintaşii valoroşi, cu care o putem asimila, nu ca vârsta biologică, cât ca vârsta de creaţie, ca univers tematic, ca apoi să-şi câştige locul său adevărat, detaşându-se de plutonul poeziei sătmărene actuale. Poeta a ştiut să-şi aleagă locul de ,,popas” în care aerul transmite numai iubire şi devine din ce în ce mai respirabil. Aici, în această atmosferă creată de Dana Criste, nu există nici un risc ca poezia sa să se sufoce. Ea ştie bine: ,,Mă numesc suflet…şi atât!/ Iubirea mă strânge puternic de gât!” De aceea, în ultima perioadă, autoarea nu doar că şi-a înteţit ritmul, dar şi-a făcut şi un adevărat ritual din ,,a da naştere” poeziei pe care o simte ca o proaspătă respiraţie la care ne invită! Sunt sigur că invitaţia merge mai departe, la o carte în care poezia de tradiţie a dragostei se îmbină cu poezia modernă a iubirii şi… oare ce va rezulta? Va fi, desigur, o nouă carte între două ,,naşteri”.

    Este ,,Desculţă prin iubire” ca un pariu pus din ambiţie a reîntoarcerii la poezia apropiată celei clasice, dar şi a disponibilităţii poetice a Danei Criste într-un orizont extins, de mare diversivitate, o sfidare a modului şi metodelor actuale de a scrie poezie. Şi, totuşi, poezia aceasta a Danei Criste îşi creează linie poetică fără a risca intersecţia cu postmoderniştii: ,,şi cine…/ Să le spună, că-i păcat,/ A risipi… atâta soare…/ Şi-a florilor dulce splendoare?/”

    Mai cred că Dana Criste are suflet prea mult şi de aceea are sentimentul iubirii drept o împlinire. Să fie această bucurie atât de mare, încât să devină insuportabilă? Nici când! Mereu se întrezăreşte ce ar putea urma şi că va avea puterea să nu se lase copleşită.

    Este o optimistă din naştere şi imprimă, cred, familiei acest plus ce trebuie să existe în oameni care ştiu să ne transmită ce-i iubirea! Şi mulţumim Danei Criste şi le mulţumim celor care au analizat poezia ei la meritata lansare a ,,Desculţă prin iubire”. Frumoasă şi reuşită prezentare de carte, o altfel de lansare la o altfel de scriere. Spunea Arghezi ,,Frumoasă carte, cinste cui te-a scris!”. Ştiu după această lansare, că va avea Dana Criste puterea de a realiza o altă carte, care să ne însenineze sufletele! Este o promisiune a ei, făcuta în plen, o mulţumire reală, credibilă pentru un autor ajuns la vârsta deplinei puteri de creaţie!.

    Prezenta carte este o întoarcere în timp, un început de recuperări, carte de substanţă, de esenţă culturală dinamică, generoasă chiar jertfelnică. ,,Când aşa, naintează…/Somnul îşi cere rândul,/ Dar oare mai contează,/Dacă senin…mi-e gândul?/”.

    Desigur poezia Danei Criste nu face ierarhii, nu demolează sentimente, ci propune valori, oferă şanse şi celor ce tânjesc după iubire, sugerând că în lumea asta mare este loc pentru toţi care iubesc, care au sentimente aparte pentru sublim, pentru estetic şi frumos introdus în viaţa de zi cu zi! Felicitări, Dana Criste!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE