More

    În familia Magos, karate-ul e un mod de viață

    magos-(2)

    Magos Robert Patrick este un tânăr elev la Liceul Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt” din Satu Mare în clasa a V-a – pe dirigintă o cheamă Loredana Boţis, profesoară de limba română. Robert s-a născut la data de 1 martie 2005 la Satu Mare şi în prezent locuieşte în comuna Lazuri – judeţul Satu Mare şi are 11 ani. În acest moment Patrick Robert Magos este legitimat la Clubul Sportiv “SAMURAIUL” Satu Mare şi practică karate, unde este antrenat de tatăl său, Magos Robert.

    Cât despre Patrick Robert, acesta a devenit în 2016 Campion Naţional la kumite – (10-11 ani) . El a mai obţinut medalii la Cupa “Sătmarului “ – locul II la kata , Cupa Internaţională “Santa Klaus” locul II la kumite , Campionatul Judeţean locul I la kumite şi în final la Campionatul Naţional locul I la kumite. Practică de 3 ani karate şi are centura maro 3 kyu. A participat la numeroase stagii de pregătire şi cantonamente. A fost premiat de mai multe ori de către Asociaţia Judeţeană de Karate pentru rezultatele obţinute . Totodată şi la şcoală era printre primii elevi şi anul acesta a obţinut Premiul II la învăţătură cu media generală 9,93 . A câştigat şi o bursă la liceul la care învaţă.

    Cum ai ajuns să practici karate ?
    Faptul că eu am ajuns să practic karate a fost ceva normal deoarece tatăl meu este antrenor de karate şi m-a dus la sala de sport unde predă . De când m-am născut nu am auzit altceva decât poveşti despre lumea artelor marţiale şi implicit karate. Şi aşa am devenit curios cum este să simţi pe pielea ta un antrenament de karate.

    După 6 luni de zile am participat la primul meu examen de centură, adică cea galbenă, şi am avut o sarcină grea deoarece tatăl meu fiind în comisia de examinare aşteptările au fost foarte mari . După un an de karate am avut prima competiţie unde nu am reuşit să obţin nici un loc pe podium …eram tare supărat pe mine dar asta nu m-a demoralizat şi mi-am promis mie însumi că la următorul concurs o să câştig şi am început să mă antrenez mai mult. Şi aşa prin multă muncă am reuşit să obţin rând pe rând medalii şi a venit punctul forte adică finala Campionatului Naţional de Karate ce a avut loc la Satu Mare anul acesta. Acest lucru m-a ambiţionat deoarece eram în faţa publicului sătmărean şi am reuşit să mă ambiţionez şi să câştig rând pe rând luptele ajungând în final pe locul 1.

    magos-(1)

    Cum decurge pregătirea?

    Eu mă antrenez de 5 ori pe săptămână la sală şi acasă cu tatăl meu. Punem un mare accent pe loviturile pe picior deoarece cu ele pot obţine cele mai multe puncte la un meci. Şi la campionat cu tehnica de picior (mawashi geri) am reuşit să câştig meciul în mai puţin de 30 secunde. Nu sunt un mare talent în karate dar încercăm să o compensăm prin multă muncă şi seriozitate. Dacă la sală ne spune antrenorul să facem 10 genuflexiuni eu sigur am să fac 12 . Mi-am dat seama că doar prin muncă poţi obţine rezultate …

    Ce spui de condiţiile de antrenament?
    Bineînţeles că există condiţiile necesare, iar pe lângă acestea aici se regăseşte şi un colectiv extraordinar care mă ajută să mă dezvolt. Colegii mei şi antrenorul meu sunt cei care mă ajută să devin mai bun, iar pe lângă acest lucru în momentul de faţă trebuie să menţionez şi un program suplimetar de pregătire.

    Tati mă duce la prietenul lui Arni unde încercăm să ne pregătim mai intens pe diferite aparate şi am încercat TRX –ul, Cycling –ul , Tae –Bo .

    Cum reuşeşti să împarţi timpul între şcoală şi antrenament?
    Încerc să-mi dozez timpul cât mai bine pentru a reuşi să cuprind toate activităţile pe care le am fără să neglijez niciuna dintre ele. La învăţătură mă ajută foarte mult mama (Ani). Pot să spun că fiind atent la ore şi am o memorie foarte bună nu prea trebuie să petrec mult timp învăţând…deocamdată…aşa îmi rămâne timp şi pentru altele …sunt foarte atras de IT …îmi place la nebunie şi cred că asta aş dori să devin când voi fi mare …dar cine ştie mai sunt mulţi ani până atunci.

    magos-(3)

    Când ai timp liber ce îţi place să faci ?
    Foarte mult îmi place să înot, să merg cu bicicleta şi să mă joc CS GO. Ador pisicile , am acasă trei, dacă ar fi după mine aş umple curtea cu pisici . Dar tati nu mă lasă … lui îi plac câinii…

    Ce îţi doreşti să obţii prin sport?
    În primul rând sănătate, vreau să particip la cât mai multe competiţii şi aş dori să devin antrenor de karate, desigur pe lângă meseria de programator IT.

    Cristian Stan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE