More

    ,,Ah! Fotbalul…” şi ,,Of! Olimpia…’’

    ,,Ah! Fotbalul…’’ sunt intitulate cele două ediţii despre echipa de aur, care, ani în şir, a reuşit să schimbe viaţa locuitorilor acestui judeţ. Ce frumos! Stadionul era neîncăpător, iar numărul spectatorilor la meciurile ,,tari’’ , depăşea cifra de 20.000.Spun meciuri tari, gândindu-mă la Dinamo, Steaua, Craiova, Sportul, Rapid, Timişoara, Braşov, Iaşi, Târgu Mureş, Oradea, Baia Mare, Arad, Ploieşti etc. , cu care Olimpia era în competiţie în Divizia A. Luptând cu astfel de echipe Olimpia a jucat în 1979 în finala Cupei României, eliminând, pe rând, o serie de mari echipe. Câtă bucurie emanau sufletele sătmărenilor, apreciind de-a lungul anilor, fotbalişti ca: Pusztai, Feher, Haralambie, Szabo, Mureşan, Popa, Matei, Smarandache, Keizer, Bocşa, Bathori I – II, Marcu, Gherine, Knoblau, Borota, Pataki, Iancu, Haţegan, Both, Lukacs, Helvei, Popescu, Agiu, Bolba, Naom, Bigan, Bereţki, Sabou, Bereş, etc. I-am amintit spre ştiinţa celor tineri, care n-au apucat să vadă mulţimea îngrămădindu-se să dea mâna cu ei! Era o cinste!

    Şi când te gândeşti că erau angajaţi la unităţi industriale: Unio, 23 August, IPSUIC şi Uzina Turţ, cu un salariu de 2.700-3.000 lei. Numai la Unio în secţia V, la Ţinca erau 7-8 jucători angajaţi. Şi asta graţie ing. şef Puşcaş Vasile, a directorului general Vasile Cădar! ( Dumnezeu să-l odihnească în pacea Sa! )Mult au ajutat clubul aceşti doi oameni, cu suflet deschis pentru Olimpia! Le mulţumim şi acum!

    Ştiu că jucătorii erau ataşaţi clubului şi aveau de respectat ,,la sânge’’ un regulament ferm! Iubeau publicul bun cunoscător de fotbal, public ce a primit Trofeul sportivităţii ,,Petcsovski’’. Aceşti jucători erau ,,vânaţi’’ de marile cluburi din ţară, erau cunoscuţi şi apreciaţi, făceau şcoală, erau educaţi, ambiţioşi şi mândri! Ştiau că reprezintă un judeţ! De multe ori, miercurea, în drum spre meciul din deplasare, făceam un amical cu o echipă din B sau C în schimbul plăţii cazării şi mesei pe două zile, la hotelul unde eram cazaţi în oraşul unde urma să jucăm meciul din campionat.

    ,, Ah! ’’ din titlu este de admiraţie, iar interjecţia ,, Of! ’’ este de regret, regret faţă de ceea ce a ajuns această echipă, căreia i se spune greşit ,, fanion ’’ ! Halal fanion! Regret că am rămas în B prin ,,roata norocului ’’, prin neprezentare, prin retragerea adversarului din competiţie. Regret că acum o echipă fără valoare este condusă de ,,foruri’’ ad-hoc : comitet director, consiliu de administraţie, vreo 9 inşi plătiţi din buget, încât fiecare jucător primeşte câte 3-4 mii de lei, după ce înainte primeau 8-9 mii plus masă şi casă. După rezultate toţi ar trebui să aducă bani de acasă pentru că au cinstea să ,,mânjească’’ culorile acestui club de tradiţie! Pe vremuri în consiliul de administraţie erau şefi de întreprinderi care aduceau bani la club, care reparau gradene, firme, gazon, vestiare, instalaţii, bazin, saună, tribune, spălătorie, duşuri etc. Cine-s cei care conduc fotbalul, ce tangenţă au ei cu acest sport şi de ce să fie plătiţi? Aud numai de datorii, de cheltuieli, de orice, numai de fotbal nu se vorbeşte. Schimbarea antrenorului, la acest nivel, e ca şi frecţia la piciorul de lemn. Aceşti jucători, dupa spusele lui Keizer, ,, nu ştiu să dea în minge!’’.

    Ce echipă e asta care chiar în pregătire pierde cu 0-9? E greu să numeri atât! Ce echipă este Olimpia care pierde cu o echipă dintr-o localitate greu de găsit pe hartă – Târlungeni sau… multe altele. Văd jucători care după o cursă de 10 m gâfâie ca unii după maraton! Cred că ei nu sunt conştienţi că banii ce-i primesc sunt din sudoarea contribuabililor, nu a celor 20-30 ce sunt spectatori fideli. Nu-mi închipui să joci fără vânzări de bilete! Ei cred că populaţia e proastă? La circ se plăteşte, la teatru se plăteşte, la orice spectacol se plăteşte. Fotbalul e un joc nu o joacă . E un spectacol ce înghite bani pentru pregătirea lui! Atunci? Ei, jucătorii, cu ce contribuie la buget? N-au obligaţii? Cu banii cheltuiţi în două sezoane am construi Biblioteca Judeţeană şi n-am mai plăti 10.000 euro / lună chirie!

    Regret că eu, care m-am ocupat puţin de club, trebuie să amintesc aceste lucruri, dar o fac pentru că aş dori, dacă va exista, o echipă ce-şi iubeşte oraşul şi judeţul care-i suportă !
    N-am ce să urez! Doar lui Catrinel… mult succes!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE