More

    Shopping vs. biserică în Consiliul Local

    lidl

    Proiectul privind construirea unui magazin Lidl pe Drumul Careiului nu a trecut de votul Consiliului Local. Astfel, vrând-nevrând, consilierii sătmăreni s-au transformat în arbitri în disputa dintre Parohia ortodoxă ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” și reprezentanții concernului Lidl. Reprezentanții Parohiei au cerut repoziționarea magazinului în proiect, dar cei de la Lidl au spus că demersul ar implica costuri suplimentare, pe care nu ar fi dispuși să le suporte.

    Un vot care tranșează disputa
    Liderul consilierilor UDMR, Magyar Lorand, a solicitat amânarea acestui proiect pentru ca cele două părți să își clarifice problemele. Consilierul UDMR Gunthner Tiberiu – arhitect de profesie – a spus că o amânare nu va rezolva nimic, în condițiile în care nimeni nu își va asuma o regândire a studiului de fezabilitate. Cel mai tranșant a fost consilierul UDMR Maskulik Csaba, care a spus că, dacă celor de la Lidl nu li se va acorda libertatea de a construi după proiect, aceștia vor pleca.

    Consilierul PSD Radu Roca a cerut și el o amânare, precizând că ar fi oportun un dialog între cele două părți. La fel, și consilierii ALDE au cerut amânare, dar și ca pe viitor planurile urbanistice zonale să se facă ținând cont și de viitoarele investiții din zonă, pentru a nu se mai crea astfel de probleme.

    În final, supus la vot, proiectul nu a trecut, fiind nevoie de două treimi din voturile consilierilor prezenți. UDMR și PNL au obținut doar 11 voturi, având nevoie de 12 pentru a trece proiectul. Cei trei consilieri de la PSD și cei trei de la ALDE s-au abținut.

    Biserica acuză politizarea subiectului
    Protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan, a fost însoțit de către mai mulți credincioși, destul de vocali. Ioan Socolan a acuzat politizarea excesivă a subiectului, adresându-le consilierilor majorității UDMR o întrebare: ”Vă rog să depolitizați acest subiect. Suntem aici mai multe religii. Dacă în fața unei biserici de-a dumneavostră (se adresează consilierilor UDMR, n.red.) s-ar pune un magazin, ce ați face?! (…)Așa cum s-au găsit bani pentru sensul giratoriu, așa se pot găsi bani și pentru repoziționarea magazinului”, a spus protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan.

    Lidl: ”Repoziționarea ar costa prea mult!”
    Reprezentantul concernului Lidl, Cosmin Man, a declarat că proiectul nu poate suferi modificările solicitate de către Protopopiatul Ortodox. Mai mult, acesta a spus: ”România este o țară destul de mare, avem unde să investim”. ”A fost o propunere cu întoarcerea magazinului. Pe lângă faptul că din punct de vedere urbanistic, peste tot în țară unde am autorizat proiecte, și personal am autorizat zeci de proiecte în România, se respectă anumite reguli și principii de urbanism. De asta avem un regulament de urbanism. La fel, există anumite fluxuri, implicit circulație tehnologică în magazin, discutăm de trasee de instalații, trasee de frig și așa mai departe. Întoarcerea clădirii ar presupune niște modificări în aceste fluxuri care nu suntem dispuși să ni le asumăm, pentru că presupun niște costuri mai mari pentru noi. (…) Noi am venit în fața Primăriei Satu Mare cu o propunere de proiect, fezabilă, întemeiată, cu beneficii pentru toți”, a declarat Cosmin Man.

    Cristian Stan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE