More

    În amintirea Doamnei scrimei sătmărene!

    stahl1

    Mi-aduc mereu aminte cu drag de întâlnirile cu Kati Stahl… De interviurile pe care le-am făcut împreună, de poveștile ei savuroase de la cele cinci ediții ale Jocurilor Olimpice la care a participat, de colțul cu medalii și suveniruri la care ținea ca la ochii din cap și mai ales de setul cu ceșcuțe de cafea cu emblema CSA Steaua pe care mi l-a dăruit…Parcă să nu uit dimineața la cafea de prietenia noastră sinceră.

    Kati Stahl, Doamna scrimei sătmărene ar fi împlinit duminică 31 iulie … 70 de ani! Doamne ce un tort tiramisu de căpșuni, inveția ei, am fi servit la ea în curte…. Ca acum 7 ani când alături de familie și de o grămadă de prieteni, ușa casei ei era mereu deschisă tuturor, i-am spus pentru ultima oară La mulți ani… Din păcate n-am mai apucat să ne bucurăm de această schimbare de prefix… Și de o sărbătoare la 70 de ani așa cum ar fi meritat o adevărată campioană a sportului românesc…E însă de datoria mea, a noastră să nu-i uităm nicicând pe cei care au făcut din Sătmar un leagăn al scrimei românești și mondiale. Și să le amintim celor mai tineri și mai ales celor care ne conduc că e de datoria lor să ducă mai departe ceea ce Ecaterina Stahl, și mulți alți campioni care din păcate nu mai sunt printre noi, a început… E an olimpic… Iar Ecaterina Stahl, cea care a participat la 5 (CINCI) ediții ale JO ar fi împlinit 70 de ani… Așa cum cu ani în urmă împreună cu colegi din presă, și nu numai, ne-am zbătut ca această campioană adevărată să primească titlul de cetățean de onoare al Sătmarului ( l-a primit după lungi și inutile dezbateri în consiliu, de parcă cei de acolo i-ar fi donat jumătate din Palatul Administrativ…) vin acum cu o propunere de bun simț… Poate n-ar strica să se gândească cineva din palat să facem cu adevărat o alee a foștilor campioni ai sportului sătmărean… Și, ce-ați zice de o stradă cu numele Ecaterina Stahl în municipiul pe care l-a reprezentat la 5 (cinci) Olimpiade?
    Florin Mureșan


    Ecaterina Stahl…
    Marea campioană de floretă s-a născut la Satu Mare pe 31 iulie 1946. Nativă a zodiei Leu, Ecaterina Stahl a absolvit cursurile Liceului “Mihai Eminescu” în 1964 şi pe cele ale Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, în 1972.

    stahl-3
    Ecaterina a fost căsătorită din 1967 cu Istvan Stahl, fost redactor sportiv la cotidianul maghiar Friss Ujsag. Împreună au doi copii: Gabriela şi Cristina, ultima călcându-i pe urma.

    A început scrima la vârsta de 14 ani
    Ecaterina Stahl s-a apucat de scrimă la vârsta de 14 ani. În 1960 a fost legitimată la Clubul Sportiv UNIO Satu Mare iar primul ei antrenor a fost celebrul Csipler Alexandru. După doar doi ani, Ecaterina a obţinut un excelent loc II la un turneu internaţional în Slovacia. În 1964, ea a obţinut, împreună cu echipa CS UNIO primul titlu naţional la floretă pentru Satu Mare. Acesta avea să fie ultimul titlu major obţinut de Ecaterina pentru clubul sătmărean. Din 1964 şi până în 1980 a evoluat pentru Steaua Bucureşti. Din 1980 şi până în 1984 s-a reîntors la Clubul Sportiv Satu Mare.

    Dacă la CS UNIO a fost pregătită de Csipler Alexandru, Ecaterina i-a avut ca antrenori la Steaua pe Andrei Vâlce şi Zilaghi Iosif.

    A câştigat 13 titluri de campioană naţională cu Steaua
    De-a lungul carierei, Ecaterina a obţinut un munte de medalii la toate competiţiile de floretă posibile. Noi le vom enumera doar pe cele mai importante. A câştigat 13 titluri de campioană naţională cu echipa Steaua, două titluri naţionale la individual şi a câştigat de şase ori Cupa României.

    stahl2

    Pe plan extern, Ecaterina a avut următoarele rezultate:
    * Campionatele Balcanice: un titlu la individual şi alte două cu echipa naţională;
    * Campionatele Mondiale de tineret: locul V ân 1964, la Budapesta; locul I, ân 1965, la Rotterdam;
    * Campionatele Mondiale de seniori: locul I, în 1975, la Budapesta; locul II, în 1965, la Paris; locul III, în 1966, la Moscova; locul III, în 1977, la Buenos Aires; locul III, în 1967, la Montreal; locul II, în 1970, la Ankara; locul III, în 1973, la Goteborg;
    * Cupa Mondială: locul I, în 1980 şi 1976, la Liepzig;
    * Cupa Campionilor Europeni: şase locuri I şi patru locuri III cu echipa Steaua Bucureşti;
    * Campionatele Mondiale Universitare: locul II la individual şi pe echipe,
    în 1970, la Torino; locul I pe echipe, în 1973, la Moscova;
    * Jocurile Olimpice: locul V cu echipa naţională a României, în 1964, la Tokyo; locul III cu echipa naţională a României, în 1968, la Mexico; locul III cu echipa naţională a României, în 1972, la Munchen; locul VII la individual, în 1976, la Montreal şi locul IV la individual, în 1980, la Moscova.

    15 ani a fost componentă a lotului naţional al României
    Toate performanţele enumerate mai sus nu ar fi fost posibile dacă Ecaterina nu ar fi fost componentă a lotului naţional de floretă al României.

    În cei 15 ani de activitate la lot, sportiva sătmăreancă a fost pregătită de antrenorii Csipler Alexandru, Andrei Vâlcea, Zilaghi Iosif şi Matei Gheorghe.

    Din 1984 şi până în 2002 a fost antrenoare la Clubul Sportiv Satu Mare.

    stahl

    După ce s-a retras din activitatea sportivă, Ecaterina Stahl a început să pregătească sportivi. A lucrat 18 ani la Clubul Sportiv Satu Mare. În tot acest timp a pregătit sportivi cu renume care au dus mai departe faima şcolii de scrimă din Satu Mare.

    Dintre sportivii cei mai de seamă pe care i-a pregătit am enumera pe: Cristina Stahl, Rita Konig, Gyulai Tunde şi Popan Gabriela. A pregătit, în total, peste 100 de sportivi şi foarte puţini dintre ei au dezamăgit atunci când au ajuns pe planşele marilor competiţii de scrimă.

    Cel mai mare regret al ei este ratarea unei medalii individuale la Jocurile Olimpice.

    În ciuda unei cariere extrem de fructuoase, Ecaterina Stahl are un mare regret: nu a cucerit o medalie la individual la Jocurile Olimpice. A fost foarte aproape de un asemenea succes în 1976, la Montreal şi în 1980, la Moscova. De fiecare dată a fost furată de arbitri iar medalia mult dorită nu a mai venit…

    S-a stins din viață în 26 noiembrie 2009.

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE