More

    Nr. 29 din „Vitralii” – o mare reuşită!

    Aşteptata revistă „Vitralii” este în anul al 8-lea, cu nr. 29, apărută recent şi gustată de mulţii cititori ce o aşteaptă.

    Această revistă a devenit oglinda unei realităţi, un moment al adevărului împărtăşit ca imbold şi altora. Mi-a rămas în minte o afirmaţie adevărată: „Ca să fii român trebuie să poţi!”. De aceea, des mă gândesc, cu pioşenie şi vorbesc în diverse cercuri despre nişte „stâlpi” ai culturii plecaţi prea devreme: Adrian Păunescu, Leonida Lari, Doina şi Aldea Teodorovici, George Pruteanu, Ioan Alexandru şi… unde sunt cei care nu mai sunt? „Vitralii” apare acum şi mereu exact ca şi nişte „lumini şi umbre” cu nişte consultanţi ştiinţifici şi cu un colegiu redacţional format din oameni valoroşi ce au de transmis lucruri ştiute şi multe neştiute.

    „Remember” – 1989 ne întoarce cu ani în urmă la evenimente ce au schimbat faţa ţării şi au schimbat (în bine şi rău) o societate care merita cu mult mai mult. S-a distrus enorm, au fost victime şi România a fost împinsă cu mulţi ani în urmă, încât, cu toate eforturile se încearcă la revenire, la adevăr şi dreptate, la un trai mai bun. Se vorbeşte mult, se bate apa în piuă şi „după război mulţi viteji se arată”.

    Oamenii adevăraţi se întreabă: Pentru ce au murit atâţia nevinovaţi? De unde atât de mulţi revoluţionari în marea majoritate a judeţelor în care nu s-a mişcat o piatră? Se mai întreabă: Nu le este ruşine la cei 42 de „revoluţionari” din Satu Mare care beneficiază incorect de atâtea facilităţi?

    În acest număr 29 din „Vitralii” se dezvoltă o temă actuală „Minciuni mass-media”, exact titlul lucrării apărute la Bruxelles în 1990 a unui ziarist la Radio-Televiziunea belgiană. Abordează minciunile despre cele petrecute în Timişoara la finele lui 89, adică manipularea fără precedent în istoria presei, fără a denunţa total impostura, uitându-se, cel puţin, scuzele de rigoare.

    Se analizează reformele lui Gorbaciov, opoziţia lui Ceauşescu faţă de politica acestuia şi reacţiile politicienilor din Occident. Se explică pe larg „Cine erau disidenţii”. Presa străină a promovat persoane ce contestau politica lui Ceauşescu: C. Pârvulescu, Silviu Brucan, Pacepa. Sunt analizate „minciunile din zilele revoluţiei” şi apoi „Mass-media din România şi Revoluţia din Decembrie 1989” şi „Problema intervenţiei externe”, apoi „Lichidarea lui N. Ceauşescu şi a Elenei Ceauşescu”, continuându-se cu minciunile, chiar până la cele ale secolului.

    Aşa se face că prof. univ. dr. Ioan Scurtu realizează un material amplu, cu date şi nume privind „Minciunile mass-media”.

    Sigur, cele 146 de pagini ale acestui număr din „Vitralii” sunt străbătute de 22 materiale interesante şi atât de utile pentru orice trăitor pe acest teritoriu numit atât de simplu şi frumos, România. Ele sunt grupate, după tematică în şapte capitole, amintind pentru Dvs.: Decembrie 1989-Remember, File de istorie, Memorie profesională, Atitudini în sprijinul culturii de securitate, Pagini literare, Din activitatea ACMRR-SRI. Amintesc şi câţiva semnatari ai reuşitelor şi documentatelor materiale: Ioan Scurtu, Ion Nicolescu, Nicolae Tudosoiu, Gh. Radu Sălăgian, Ioan Burdulea, Ioan Untaru, Filip Teodorescu, Vasile Mălureanu, Hagop Harabetian, Ion Şavu, Andrei Zărnescu, Mihai Maxim, Liviu Găitan.

    Există opt pagini dedicate literaturii, cu o prezentare a poeziilor semnate de Bele-Sofronie Măciucă, Emil Dreptate, Dumitru Dănău, Alex. Pârvu-Prundu, Andrei Pavel, Mânzat V. Ioan, Alex Ene, Ghiţă Presnescu, C-tin Ţone şi Corin Bianu (din care redăm câteva versuri: În noi şi deasupra noastră, Istoria,/ Ca o pasăre măiastră,/ Înălţându-şi zborul/ Din străvechi pământ românesc./ Superbu-i cuib/ Nu poate fi altul/ Decât limba română./ Transcrierea sfioasă a cântecului ei/ Este poema aceasta…”/).

    Revista „Vitralii” este a veteranilor din Serviciile Române de Informaţii, a cărui director este col. Filip Teodorescu şi vă puteţi adresa: str. Toamnei 37, sector 2, tel. (0040)-21-2119957 – Bucureşti. Frumos din partea Colegiului redacţional, că spre fine de an transmite cititorilor „Un An Nou plin de belşug şi fericire! La Mulţi Ani!” În numele cititorilor sătmăreni le dorim, din inimă, sănătate, bucurii şi împliniri, iar la Anul care vine să le fie şi mai bine!”

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE