More

    Mani Gyenes, pregătit pentru a 7-a lui aventură la Dakar

    mani1

    La 10 ani distanţă de la prima lui aventură în cel mai dur rally raid din lume, sătmăreanul Mani Gyenes şi-a prezentat ieri într-o conferinţă de presă planurile şi obiectivele sale la ediţia 2017 a Raliului Dakar.

    Mani a recunoscut că acum nu mai are emoţii aşa cum s-a întâmplat la prima ediţie şi că experienţa acumulată în cele şase ediţii la care a participat îl fac să privească acum cu optimism la ce va urma în America de Sud din 2 ianuarie.

    „Acum 10 ani mergeam la Lisabona cu gândul doar să termin sănătos. Am încheiat raliul atunci pe locul 46 şi sunt convins că acela a fost începutul ascensiunii mele la Dakar. Dacă abandonam atunci cu siguranţă sponsorii nu ar fi avut încredere şi nu ar fi investit de-a lungul anilor în mine” a povestit Mani Gyenes care şi-a adus cu drag aminte şi de Szilveszter Zsolt, omul care i-a marcat începuturile carierei.

    mani-1

    Gyenes a recunoscut că-i va fi greu să-şi îmbunătăţească performanţa de anul acesta când a terminat pe locul 14 la general şi pe doi la Marathon dar ca obiectiv speră să rămână în top 15.

    „ Să fiu sincer cu mine , e foarte greu să sper la o intrare în top 10. Numărul piloţilor de uzină a crescut faţă de anul trecut iar ei au un uşor avantaj faţă de noi care venim cu echipe private. Dar voi încerca să merg la sigur, sper să mă ajute şi motocicleta şi la final să fim cu toţii mulţumiţi” a mai declarat Gyenes.

    gyenes

    Pleacă de acasă în ziua de Crăciun
    Mani va porni de acasă exact în ziua de Crăciun şi va călători zile întregi pentru a ajunge la locul de start al raliului.

    “Eu voi pleca de acasă în 25 decembrie, chiar de Crăciun, deoarece chiar în 26 decembrie dimineaţă, la ora 6, am avion din Bucureşti. Trebuie să merg prima dată în Buenos Aires, acolo ajunge maşina de asistenţă şi motocicleta, de acolo trebuie să iau motocicleta şi maşina din port şi trebuie să mai parcurgem 1.200 de km cu maşina până în Paraguay unde va fi startul”, a declarat Mani.

    Pentru Mani și echipa sa, Dakar 2017 începe, de fapt, în 31 decembrie 2016, cu verificările administrative și tehnice. În 2 ianuarie are loc etapa – prolog, iar startul propriu-zis al celei de-a 38-a ediții a Raliului Dakar va avea loc o zi mai târziu, în Asunción. După parcurgerea a peste 9.000 de kilometri în trei țări și în condiții extreme de climă, altitudine și relief, concurenții vor ajunge la finișul programat pentru ziua de 14 ianuarie, în orașul argentinian Buenos Aires.

    Echipaj 100% sătmărean
    Față de ediția anterioară, Dakar 2017 va fi găzduit de trei țări, în loc de patru, Chile s-a retras din cauza problemelor de ordin financiar. Astfel, traseul de peste 9.000 de kilometri va trece prin Paraguay, Bolivia și Argentina, startul fiind programat în 2 ianuarie, în Asunción, capitala Paraguaiului. Cel mai dificil rally raid din lume își va respecta și în 2017 faima și va testa priceperea și determinarea competitorilor de-a lungul a 12 etape extrem de solicitante. Dintre numeroasele provocări ale Dakarului, poate cele mai grele vor fi diferențele de nivel de aproape 5.000 de metri și temperaturile extreme, care pot varia între +40⁰C și -10⁰C. Linia de finiş a Dakar 2017 va fi în Buenos Aires, Mani și colegii săi de concurs fiind așteptați aici în data de 14 ianuarie. Riderul sătmărean va porni în competiție în șaua unei KTM de 450 de centimetri cubi, aceeași motocicletă pe care a folosit-o și în 2016, cea cumpărată de Consiliul judeţean.

    Sătmărenii Laszlo Olah și Szabolcs Racz, cei doi mecanici care l-au sprijinit pe Mani Gyenes în 2016, vor fi din nou alături de el pentru a-i oferi asistență în timpul raliului.
    De remarcat că Mani nu va fi singurul român ce participă la Dakar. La ediţia 2017 la clasa moto îl vom avea şi pe Marcel Butuza.

    „ Sper să mă primească la el în rulotă şi să nu dorm în cort. Va conta mult să pot să mă odihnesc mai ales că în Bolivia vor fi diferenţe mari de temperatură între zi şi noapte, de la 20 de grade la 0 grade…” a amintit Gyenes .

    La noua ediţie, el nu va mai concura la clasa maraton, ci va merge la clasa super producţie.

    La fel ca anul trecut, Mani Gyenes va face parte, și în 2017, din echipa Autonet Motorcycle Team, iar principalii susținători ai campionului sătmărean sunt Autonet Import, Schlemmer Group, Motul și Acerbis.

    Un 2016 foarte bun
    Pe lângă participarea la Dakar 2016, anul care se încheie a fost unul foarte bun pentru Gyenes. Acesta a terminat pe locul 14 la Dakar , a câştigat aurul la Six Days Enduro şi a cucerit titlul de campion al Ungariei la enduro şi endurocross. În plus a participat şi la Raliul Marocului, ultima etapă a Campionatului Mondial de rally raid. Iar la Red Bull Romaniacs Sibiu, Mani e singurul rider ce a participat şi a şi terminat competiţia la toate ediţiile…

    Baftă Mani…şi în ianuarie toţi sătmărenii îţi vor ţine cu siguranţă pumnii strânşi!

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE