More

    De Crăciun foarte multe familii se reîntregesc…

    De Crăciun, mare bucurie se coboară în sufletele copiilor ai căror părinţi lucrează în străinătate. Peste 3000 de copii din judeţul Satu Mare au rămas în acest an în grija bunicilor sau rudeniilor, deoarece părinţii acestora au fost nevoiţi să „ia calea străinătăţii” pentru a-şi găsi un loc de muncă mai bine plătit decât acasă. De multe ori, despărţirile sunt dramatice, iar dorul de părinţi îi afectează pe copii din punct de vedere „emoţional, social şi şcolar”. Este adevărat că telefonul mobil reuşeşte să mai diminueze dorul de părinţi, în urma convorbirilor telefonice, dar copiii adorm cu gândul la ei şi rememorează momentele în care toţi cei dragi din familie erau acasă.

    În campaniile electorale, candidaţii au menţionat de nenumărate ori că îşi vor îndrepta atenţia şi asupra încurajării reîntoarcerii acasă a românilor, care ar dori să investească într-o afacere. Crearea unor locuri de muncă atractive, din punct de vedere salarial, prin „stimularea mediului de afaceri românesc”, ar fi o altă soluţie menită să-i determine pe părinţi să se reîntoarcă în România. Mai există încă destui părinţi care pleacă la muncă în străinătate şi nu respectă anumite cerinţe legale, poate pentru că nu le cunosc, în detrimentul propriilor copii. Iată ce trebuie să ştie aceşti părinţi, care au luat decizia sau vor lua decizia de a pleca la muncă prin „cele ţări străine”.

    Conform Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, art. 104-108:…” în situaţia în care ambii părinţi sau părintele, care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul intenţionează să plece la muncă în străinătate, aceştia (acesta) trebuie să anunţe Serviciul public de asistenţă socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara, cu privire la intenţia de a pleca şi persoana care se va ocupa de întreţinerea copilului. Aceste dispoziţii sunt aplicabile şi în cazul plecării tutorelui. Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă competentă teritorial. Persoana desemnată pentru întreţinerea copilului trebuie să facă parte din familia extinsă ( poate fi bunic, unchi/mătuşă, frate/soră, străbunic, frate al unui bunic), să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. La nivel naţional există Serviciul unic de consiliere telefonică şi online COPII SINGURI ACASĂ, care oferă consiliere psiho-socială şi juridică părinţilor, copiilor afectaţi de migraţia economică, persoanelor în grija cărora au rămas copiii şi altor persoane interesate. Părinţii care pleacă la muncă în străinătate, iar copilul lor rămâne în grija unei alte persoane decât a unui părinte, au OBLIGAŢIA legală de a anunţa acest lucru la Primăria din localitatea de domiciliu. În acest fel, copiii vor avea o siguranţă şi vor putea beneficia de toate drepturile legale. Linia telefonică HELP LINE 0800 070 040 este apelabilă gratuit pe teritoriul României, din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, de luni până vineri, între orele 9.30-17.30”.

    Foarte mulţi români doresc să se reîntoarcă acasă, la familiile lor, dar mulţi dintre ei se plâng de marea noastră birocraţie şi presiunea fiscală, care există în propria lor ţară. Aceşti români au mai remarcat faptul că, în ţările unde lucrează, legislaţia este mult mai flexibilă şi pragmatică, ceea ce le conferă întreprinzătorilor particulari posibilitatea de a prospera şi de a câştiga în mod legal un ban cinstit. Dacă noii parlamentari vor gândi o strategie economică inteligentă, atunci mulţi oameni de valoare se vor reîntoarce acasă definitiv, la familiile lor, nu numai în concediu, de Paşti, Crăciun şi Revelion.

    Dumitru Ţimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE