More

    Frigul a făcut prima victimă în județul Satu Mare

    După ce în ultimele zile, în județul Satu Mare, s-au înregistrat temperaturi de până la minus 15 grade, două persoane au fost găsite decedate. Cu toate că meteorologii au anunțat temperaturile extrem de scăzute și la noi în județ, nu toți au reușit să îi facă față.

    Femeie, moartă din cauza degerăturilor

    Rozalia Torzsaji, din orașul Carei, a murit ieri dimineață la spitalul din Carei. Bătrâna a fost internată de crăciun la Spitalul din Carei, cu degerături la nivelul picioarelor. Din neputință, femeia nu a reușit să-și facă foc în soba din locuință, astfel că, având în vedere temperaturile extrem de scăzute, Rozalia Torzsaji a suferit degerături la membrele inferioare.

    Mutată la Secția de Chirurgie, medicii au luat în calcul amputarea picioarelor acesteia, însă au intervenit complicații care au dus la decesul femeii.

    morti

    Ce trebuie să faceți în sezonul rece!

    În spații închise (locuință, locul de muncă..etc):

    1. Mentineţi o temperatură de minim 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiţii de repaus şi îmbracăminte inadecvată poate provoca hipotermie)
    2. Alimentaţi-vă corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.
    3. Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.
    4. Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă).
    5. Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupraveghete sursele de încălzire (sobele) pe durata nopţii.

    În spaţii deschise:

    1. Alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de caldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor.
    2. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%.
    3. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazinele, staţiile de benzină, gări.
    4. Evitaţi imobilizarea prelungită. Consumaţi lichide calde.
    5. Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig.

    Prim ajutor. Dacă descoperiţi o persoană cu hipotermie:

    1. a) asiguraţi protecţia termică (spaţiu închis, protejat de frig şi vânt, încălzit) şi asiguraţi încalzirea activă şi pasivă prin îmbracăminte adecvată, consum de lichide calde dar nu alcool;
    2. b) nu expuneţi direct persoana la o sursă de caldură precum apa fierbinte, duş sau cadă. Datorita deficitului de sensibilitate se pot produce arsuri şi pot aparea fenomenele de şoc.
    3. c) hipotermia impune evaluare suplimentară şi tratament de specialitate. Nu temporizaţi prezentarea la spital.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE