More

    Legendarul agent secret James Bond trebuie să se lase de fumat, spun oamenii de știință

    james-bond-fumeaza

    Doi specialiști în sănătate publică din Noua Zeelandă au decis să scoată în evidență pericolele fumatului cu care se confruntă legendarul agent secret James Bond din lumea cinematografiei, dar și persoanele reale care l-au putut inspira, relatează AFP, mirror.co.uk și stuff.co.nz.

    În timp ce alte studii s-au axat pe abuzul de alcool sau comportamentul violent din filme, până acum nu s-a acordat o atenție detaliată temelor legate de sănătate și fumat care apar pe micul sau marele ecran, explică cercetătorii, Nick Wilson și Anne Tucker, de la Universitatea Otago din Wellington, în studiul lor publicat marți în revista Tobacco Control.

    În general, persistența fumatului în aventurile James Bond este problematică din perspectiva sănătății publice, în special având în vedere popularitatea acestei serii de filme, au constatat autorii cercetării, după ce au analizat toate cele 24 de ecranizări produse de Eon Productions și difuzate între 1962 (Dr No) și 2015 (Spectre). Dintre acestea, un singur film nu a avut scene de fumat — Casino Royale, în 2006. Constatările sunt un motiv de îngrijorare, având în vedere că legăturile dintre fumatul în filme și adolescenți sunt în creștere și că James Bond este cea mai longevivă și cea mai profitabilă franciză de film la nivel global. Analizarea seriei a scos în evidență că spionul fuma mai ales în anii 1960 — în cinci din cele șase filme ale deceniului. Când fuma, el își aprindea țigara la 20 de minute de la începerea filmului. Bond și-a stins ultima țigară în 2002, în filmul ‘’Die Another Day’’, dar personajul a continuat să fie expus riscurilor fumatului pasiv, în special ca urmare a obiceiurilor partenerilor săi din film.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE