More

    Nod în papură

    De la cei ce se îndeletnicesc cu separarea grâului de neghină prin comentarii ce se doresc principiale, am aflat că un scandal care implică bani publici a izbucnit cu o săptămână înainte de aniversarea zilei de naştere a lui Mihai Eminescu – 15 ianuarie-, decretată din 2010 drept Ziua Culturii Naţionale.

    Concret, într-o manieră total precipitată, echipa Ministerului Culturii a postat pe site-ul instituţiei decizia organizării unui concurs pentru proiecte dedicate Zilei Culturii Naţionale, căreia i se alocase, pe bază de dosare, suma de 200.000 lei. A urmat un lung prilej de vorbe echivalente cu un jenant şi inutil bla-bla. Pe parcursul căruia au fost formulate câte acuze, atâtea justificări, care însă nu au soluţionat fondul problemei într-un sens sau în celălalt.

    S-a spus că nu au existat niciun fel de criterii pentru selecţia acestor dosare, niciun fel de norme procedurale, iar anunţul a fost făcut doar de formă. S-a replicat că reprezentanţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale au luat decizia anunţării concursului menţionat abia atunci când au constatat că fosta echipă ministerială condusă de Corina Şuteu a ignorat în totalitate Ziua Culturii Naţionale din acest an. Dar, în linii generale, disputa dintre foştii şi actualii lideri ai ministerului de resort rămâne irelevantă într-un context al orgoliilor contraproductive.

    Întreaga suflare românească a sărbătorit şi de această dată cu vibrante sentimente patriotice şi de mândrie naţională aniversarea operei genialului nostru voievod al poeziei, Mihai Eminescu.

    Nodul în papură s-a găsit, însă, în grădina Uniunii Scriitorilor. Nicolae Manolescu a fost făcut praf chiar în 15 ianuarie.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE