More

    Cine ar trebui să supervizeze dosarele demnitarilor, înainte de a ajunge pe masa judecătorilor ?

    Este foarte adevărat ! Justiţia din România şi-a făcut şi îşi face datoria cu cinste şi onoare. Dincolo de masa judecătorilor există foarte multe dosare, care conţin tot felul de documente. Judecata se face în baza legilor existente având ca suport documentele cuprinse în dosare şi probele aferente fiecărei speţe.
    În ultima perioadă de timp se vorbeşte tot mai mult de „dosarele contrafăcute”, dar nimeni nu vorbeşte despre reverificarea acestora… „Piesele” de la dosar ar trebui „trecute prin filtru”, de către specialişti în domeniu, pentru a se constata dacă unele au fost „confecţionate” în vederea încadrării acestora sub incidenţa unor articole de lege.

    Desigur, judecătorii îşi fac datoria pe deplin şi analizează: documentele de la dosar, probele existente, mărturiile martorilor, concluziile unor anchete de specialitate… Până aici totul este „ca la carte”. Nu putem să acuzăm pe nimeni fără dovezi… Totuşi, în spaţiul public „circulă” tot felul de dezvăluiri curajoase venite din partea unor personalităţi, care spun că au fost „condamnate pe nedrept”. Aceste „victime” vorbesc de anumite persoane din justiţia românească, dar nu subestimează instituţiile juridice. Din nefericire, nimeni nu are vreme de aceşti oameni, care au fost în detenţie, pentru ca dosarele lor să fie reanalizate în baza informaţiilor răspândite de ei în spaţiul public.

    Se vorbeşte mult despre „dosare politice”, care, se pare, au fost „demarate” şi din anumite birouri. Chiar aşa ?! Adică, ideea ar fi, cel puţin aşa se spune, legată de anumite „sugestii”, oferite unor specialişti în domeniu, în baza cărora o anumită personalitate politică să poată fi compromisă şi ulterior acţionată în judecată. Toate aceste afirmaţii, referitoare la „tehnologia” confecţionării unor dosare, stau sub semnul probabilităţii. Vorba aceea: „ se cunoaşte adevărul”, dar nu există suficiente dovezi pentru a-l susţine în faţa justiţiei. Demararea unor anchete ar fi, mă gândesc, extrem de costisitoare dar necesară. Probabil ar fi nevoie de o „armată” de specialişti din domeniul juridic pentru ca aceştia să poată reanaliza anumite dosare „poleite” cu suspiciune…

    Oamenii din popor nu înţeleg prea multe, mai ales când se vorbeşte „ la televizor” în termeni de specialitate,dar etichetează aceste „declaraţii” publice, lansate în spaţiul public de către „condamnaţii pe nedrept”, cu o zicală veche: „Nu iese fum fără foc!”. Poate printre demnitarii care vor fi graţiaţi mai există unii care vor arunca în “gura presei” noi dezvăluiri de nevinovăţie…îndelung aşteptate de iubitorii de “senzaţii tari “. Oare de aceste “dezvăluiri” le este teamă unora ?…Motiv pentru care au fost încercări de obstrucţionare a…graţierii, ba se gândesc să închidă şi anumite posturi de televiziune ?!

    Dumitru Ţimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE